Van Calker schroeft OS-verwachtingen op

B13149D86B1BB506C12576AF003F5FD8_WPicture1_1.jpg
B13149D86B1BB506C12576AF003F5FD8_WPicture1_1.jpg
BOBSLEE - De Nederlandse bobsleeërs zijn binnen een paar jaar van olympische figuranten uitgegroeid tot potentiële medaillekandidaten.
Het team van Edwin van Calker uit Gasselterboerveensemond bewees zaterdag en zondag bij de wereldbekerwedstrijden in St. Moritz dat Nederland, met grote inspanningen van het bedrijfsleven achter de schermen, inmiddels meetelt in de internationale top.
Met de nieuwe, volledig in Nederland ontwikkelde tweemansbob klom hij zaterdag op de lastige Zwitserse natuurbaan als verrassende nummer drie het podium op. Een dag later bewees hij met de achtste plaats in de viermansslee de aansluiting met de traditionele toplanden ook gevonden te hebben. 'Met dit materiaal zijn we in Vancouver een outsider voor de medailles', klonk het voldaan uit de mond van piloot Van Calker.
Vorig seizoen maakte Nederland een inhaalslag met de viermansslee. Met goed Duits materiaal tekende piloot Van Calker toen in Königssee met de viermansslee voor de eerste Nederlandse mannenpodiumplaats ooit in een wereldbekerwedstrijd. De tweemansbob leek echter een zorgenkindje. Die miste gewoon snelheid.
In het diepste geheim werd echter in Nederland ook gewerkt aan een competitieve tweemansslee, waarmee de achterstand op de grote bobsleelanden als Duitsland, Amerika en Canada moest worden ingelopen. Op initiatief van het door sportkoepel NOCNSF en TNO opgerichte InnoSportNL en de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) ging het bedrijfsleven aan de slag. DSM, Eurotech/Viking Engineering, Modesi en de TU's van Delft, Eindhoven en Twente werkten zo hard dat het project, dat pas bij de Winterspelen van Sotsji in 2014 succes zou moeten opleveren, inmiddels zo ver gevorderd is dat de slee in Vancouver kan worden ingezet.
Alles aan de bob is Nederlands, van stuurinrichting tot vormgeving (aerodynamica) en - vooral voor de bobsport belangrijk - de ijzers. De afgelopen maanden bleek de nieuwe bob bij afdalingen door een testteam betrouwbaar en veilig. Daarna werd besloten, zonder er ruchtbaarheid aan te geven, de slee in te zetten in topwedstrijden. Van Calker werd er met Jansma in Königssee zevende mee, een week later in St. Moritz tot veler verrassing zelfs derde. Daarvoor had hij het hele seizoen nog niet in de top tien gestaan.
Voorzitter Frans Bakker van de BSBN: 'De slee stond nog nat van het spuitwerk in de vrachtwagen op weg naar Königssee. Het vele werk betaalt zich wel uit.' Van Calker probeerde de eerste versie van de eigen slee voor de Kerst uit in Altenberg. Dat model werd voor Königssee nog aangepast. 'We beschikken nu echt over topmateriaal. Ik moet alle betrokkenen een compliment maken. Er is zo hard aan gewerkt. Inmiddels zijn de eerste landen langs geweest met de vraag of ze onze nieuwe slee kunnen kopen. We tellen echt mee.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl