Nefit vertrekt uit Buinen

BUINEN -  Nefit in Buinen stopte in november 2010 definitief met haar productie. Na 42 jaar in Buinen gevestigd te zijn, verplaatst de verwarmingsketelfabrikant haar productielijn naar Deventer.
De helft van de 178 vaste medewerkers gaat mee naar Deventer. Meer dan veertig personeelsleden hebben een andere baan gevonden of is met de VUT. De personeelsleden die meegaan naar Deventer krijgen een werkgarantie van vijf jaar.
De vakbonden FNV en CNV en Nefit hadden moeite een akkoord te bereiken over een goed sociaal plan bij Nefit in Buinen, nadat moederbedrijf Bosch besloot de verwarmingsketelbabriek in Buinen te sluiten en de productie verplaatsen naar Deventer. De reisvergoeding en de ontslagvergoeding zijn volgens de bonden te laag. Bovendien kregen de werknemers die naar Deventer gaan in eerste instantie geen zekerheid dat ze daar werk zouden houden. De OR en de bonden vermoedden dat Nefit een deel van de productie van verwarmingsketels wil verplaatsen naar een lage-lonenland. De ondernemingsraad (OR) van Nefit en de bonden verzetten zich fel tegen het plan. Ze lieten een extern bureau onderzoek doen naar de noodzaak van het vertrek van de producent van cv-ketels, geisers en boilers. Ze vinden de plannen slecht onderbouwd.
Bonden en OR zetten ook grote vraagtekens bij de kostenbesparing die Nefit zegt te kunnen realiseren door alle activiteiten over te brengen naar de hoofdvestiging in Deventer. Ook willen ze dat er alternatieven tegen het licht worden gehouden. Ook de gemeente Borger-Odoorn zal alles in het werk stellen om de Nefit-fabriek voor Buinen te behouden. Op 1 maart om zes uur 's morgens legden de werknemers het werk neer. Op 25 februari was al een ultimatum gesteld. Nefit heeft de vakbonden op 8 maart een handreiking gedaan. Het bedrijf, biedt een hogere ontslagvergoeding en een werkgarantie van vijf jaar voor mensen die mee willen naar Deventer. Na twee stakingsdagen gingen de leden van de bonden in maart 2010 akkoord.
De gemeente Borger-Odoorn en de provincie Drenthe deden een dringend beroep op de directie van Nefit om sluiting van haar vestiging in Buinen met een jaar uit te stellen. Die tijd kon worden benut om de 180 betrokken werknemers naar een andere baan te begeleiden en oplossingen te vinden voor behoud van werkgelegenheid in de regio. Op 1 maart sprak burgemeester Out stakers toe. Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn en het college van gedeputeerde staten van Drenthe stuurden dinsdag 2 maart een brief aan de directie van Nefit en het Duitse moederbedrijf Bosch.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl