Namen Holocaust-slachtoffers weerklinken in Hooghalen

HOOGHALEN - Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen herdenkt vanaf zaterdagavond dat 65 jaar geleden vernietigingskamp Auschwitz is bevrijd. Vanaf half zeven worden de namen van 102.
000 alle Joodse en Sinti en Roma-slachtoffers van de Holocaust voorgelezen. De herdenking begint op station Muiderpoort in Amsterdam. Daarna vertrekken er bussen uit Alkmaar, Amsterdam, Rotterdam, Middelburg en Maastricht naar Hooghalen. In de bussen gaat het voorlezen van de namen door.
De eerste namen op het kampterrein worden rond 24.00 uur gelezen door Lida Prins - van de Kar, die als kind in kamp Westerbork gevangen zat. Op het terrein van kamp Westerbork worden in alfabetische volgorde alle namen genoemd vanaf de letter F. De laatste namen zullen op 27 januari over het kampterrein van Westerbork klinken, de dag waarop Auschwitz in 1945 werd bevrijd. Deze worden gelezen door Fia Polak, die toen ook in Auschwitz werd bevrijd. Vervolgens zal Maarten Peters met het speciaal gecomponeerde muziekstuk Namen het lezen afsluiten. Aansluitend is het mogelijk de Nooit meer Auschwitz-lezing op beeldscherm te volgen.
Wilt u op het terrein van kamp Westerbork De 102.000 Namen Lezen volgen, dan wordt u bij de receptie van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork opgevangen. Met een busje wordt u vervolgens naar het voormalig kampterrein gebracht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl