Zoutkoepeloverleg wijst op problemen Asse

ASSE - Het Zoutkoepeloverleg waarschuwt voor gevaarlijke situaties met de opslag van kernafval in zoutkoepels zoals in het Duitse Asse.
Daar liggen vaten met radioactief afval in een lekkende zoutkoepel, en dat moet nu voor miljarden euro's opgeruimd worden. Omdat de discussie over opslag in Drentse zoutkoepels weer is aangezwengeld, wijst het Zoutkoepeloverleg op de ernst van de situatie in Asse.
In de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt de zoutkoepel Asse, waarin tot 1978 zo'n 124.000 vaten licht en middel radioactief afval zijn opgeslagen. Rond 1970 was het de bedoeling dat er ook hoogradioactief afval in zou komen. Dit Duitse plan was een belangrijke reden dat de Nederlandse overheid koos voor opslag in zoutkoepels.
In Asse is recent op 700 meter diepte het radioactieve cesium-137 vastgesteld. Naar in 2008 bekend is geworden komt dit cesium al vanaf begin jaren negentig vrij. Het gevormde pekel heeft de vaten aangetast, waardoor er radioactiviteit uit de vaten vrijkomt. Die zoutkoepel lekt ook en de afsluiting kost 2 miljard euro. In Asse zijn volgens een mededeling van de Duitse overheid van 16 maart 2009 scheuren ontstaan omdat gangen en ruimtes lange tijd open bleven; dat veroorzaakte de onstabiliteit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl