Hogersmilde blijkt naam eiland bij de Malediven

HOOGERSMILDE - Hoogersmilde ligt in Drenthe, maar Hogersmilde is de naam van een tropische eiland in de Indische Oceaan. Op oude kaarten is het eilandje herontdekt.
Dat eiland ten noordwesten van de Malediven is in 1749 vermoedelijk ontdekt door een VOC-schip met de naam Hogersmilde. Gedurende de eerste vier reizen van dit schip naar Indië was haar naam 'Wapen van Hoorn'; daarna werd zij herdoopt in 'Hogersmilde' en vertrok als zodanig voor de vijfde reis op 8 mei 1740 vanaf Texel. Op 28 mei 1741 kwam zij te Batavia aan. Na aankomst in november 1747 in Ceylon voer de Hogersmilde heen en weer tussen Ceylon en Mallabar totdat het schip in mei naar Batavia gezonden werd.
Op 2 juni 1750 is de Hogersmilde in een zware storm op twee mijl ten oosten van Diu (Gujarat, ten westen van Surat) gestrand. Kapitein-luitenant Toussain en alle overige officieren en scheepsvolk behalve één luitenant, 17 Europese en 15 inlandse zeelieden zijn daarbij verdronken. Noch de lading noch 100.000 rupia aan contanten bestemd voor Tuticorin (Mallabar) zijn ooit geborgen.
Op oude kaarten uit de 18de eeuw, die in het bezit zijn van kunstenaar Arie Fonk uit Rolde, is het eiland Hogersmilde goed zichtbaar, (op de afbeelding van een deel van de grote kaart linksboven, met onderaan de Malediven). Op Google Maps is het inmiddels niet meer te vinden. Mogelijk heeft het eiland later een andere naam gekregen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl