De Jonge weg als interim-coach

PROVINCIE - VOETBAL - Voetbaltrainer Jan de Jonge uit Emmen legt zijn functie als interim-trainer van SC Heerenveen neer. Dat heeft de Friese club woensdagavond bekendgemaakt.
De Jonge werd begin september vorig jaar aangesteld als tijdelijke vervanger van de Noor Sollied. Volgens De Jonge heeft hij alles gedaan om Heerenveen uit het sportieve dal te halen, maar is dat niet gelukt
Jan de Jonge blijft aan sc Heerenveen verbonden. Hij pakt zijn oude taak als hoofd opleidingen weer op. De directie van sc Heerenveen laat weten het besluit van Jan de Jonge te betreuren, maar te respecteren. De clubleiding gaat zich nu beraden op de nieuw ontstane situatie en hoopt eind deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over de invulling van het hoofdtrainerschap van sc Heerenveen.
Inmiddels duikt in de media de naam van Ron Jans op. De trainer van de Groningers, die voor de winterstop kenbaar maakte de club in de zomer te gaan verlaten, wil echter niet ingaan op het gerucht. Ron Jans: "Ik vind het jammer dat Jan weg is, het verrast me ook, maar ik zit nu hier. En volgend jaar? Dan zit ik weer ergens anders.' Andere namen die genoemd worden zijn die van Sef Vergoossen en vanuit Australië Frank Farina, de voormalige coach van de Socceroos (2000-2004) en Queensland Roar (2007-2009).
Directeur Yme Kuiper heeft een lijstjhe, maar noemt geen namen. 'In principe zoeken we een tijdelijke man, om in de zomer iemand voor de langere termijn aan te kunnen stellen. Dat zou in principe ook de tijdelijke man kunnen zijn, maar daar gaan we in eerste instantie niet van uit.' De directie van sc Heerenveen rekent er niet op dat de nieuwe trainer zaterdag, als sc Heerenveen bezoek krijgt van FC Utrecht, al op de bank zit. 'Dat is niet realistisch,' aldus Kuiper. De assistent-trainers Gert Heerkes en Johnny Jansen nemen zolang er geen vervanger is, de honneurs waar.
Heerenveen maakt een uiterst moeizame voetbaljaargang door. Onder Sollied werd vorig seizoen de beker gewonnen en de verwachtingen voor de nieuwe competitie waren hooggespannen. In de praktijk viel de seizoenstart tegen. De clubleiding en Sollied bleken er vervolgens een andere mening op na te houden, waarna de Noor na vijf competitieduels vertrok. Heerenveen verklaarde toen het plotselinge afscheid door te grote cultuurverschillen tussen de Noorse trainer en de Friese club.
Onder Jan de Jonge werden de prestaties echter niet beter. Dinsdagavond verloren de Friezen na een dramatisch begin van de wedstrijd met 3-1 bij VVV-Venlo. Het was de dertiende nederlaag in 20 competitiewedstrijden. sc Heerenveen bevindt zich in de onderste regionen van de eredivisie. De ploeg
heeft drie punten meer dan nummer voorlaatst Willem II.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl