Drenten op Spelen Vancouver

ASSEN - RTV Drenthe volgt de Drenten op de Olympische Winterspelen in Vancouver. Verslaggever Karin Mulder maakt reportages en houdt een weblog bij.
Haar aandacht gaat vooral uit naar de schaatsers in pakken, die in Assen zijn gemaakt: Renate Groenewold uit Assen (3km), Elma de Vries uit Meppel, (5km), en wellicht nog Natasja Bruintjes uit Meppel (reserve op de 1 km). Ook zoekt ze contact met de schaatscoaches Gerard Kemkers uit Eelde en Jan van Veen uit Dwingeloo. Medaillekansen zijn er voor de bobsleeërs Edwin en Arnold van Calker uit Gasselterboerveenschemond en Timothy Beck uit Assen, die bij de opening de Nederlandse vlag mocht dragen. Verder is er in Vancouver ook nog een Drentse delegatie aanwezig. Assenaar Bert van der Tuuk heeft in een hotelkamer dichtbij de ijsbaan een naai-atelier ingericht waar de schaatsers hun pakken kunnen laten verstellen.
Delegatie
De Stichting Coevorden 2010 wist veel ondernemers te interesseren voor een bezoek aan de Canadese zusterstad en vanuit de politiek is er veel animo vanwege de Olympische aspiraties van Nederland. De Drentse delegatie, onder aanvoering van Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar, moet namens Nederland lobbyen om de Spelen van 2028 binnen te halen. Als dit lukt, dan hoopt de provincie Drenthe enkele sporten naar Drenthe te halen.
De sporters
Renate Groenewold
Renate Groenewold haalde het grootste succes uit haar loopbaan in 2004, toen zij in Hamar Wereldkampioen allround werd. Op de WK afstanden 2009 in Richmond (Canada) veroverde Groenewold de wereldtitel op de 3 km. Ze pakte in 2002 een zilveren medaille op de Spelen van Salt Lake City en herhaalde dat succes in 2006 in Turijn. Op 28 december 2009 rijdt Groenewold een matige 3km meter tijdens het kwalificatietoernooi en was ze aanvankelijk niet van plan uit te komen op de Olympische Winterspelen. Voor de 5km meter meldde ze zich af. Na gesprekken en trainingsarbeid liet ze weten de vorm te pakken te hebben en gebruik te willen maken van het haar al eerder toegekende startbewijs.
Elma de Vries
Elma de Vries is een Stellingwerfse langebaanschaatster, skeeleraar en marathonschaatsster. Tijdens het NK Afstanden 2009 wist De Vries zich te plaatsen voor haar eerste wereldbekerwedstrijden. Op 28 december 2008, de slotdag van het NK Allround, eindigde ze als tweede achter Ireen Wüst. Als debutante op het EK werd ze zevende. Ze eindigde in Calgary in december 2009 tijdens wereldbekerwedstrijden als derde op de 1500 meter. Ze stelde op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Heerenveen teleur op de 1500 meter, maar was winnaar op de 5000 meter. De alleskunner was ook nog even in Haaksbergen voor het derde jaar achtereen winnaar van een marathon op natuurijs.
Natasja Bruintjes
Natasja Bruintjes wacht in Meppel af of ze als reserve nog wordt opgeroepen voor de 1000 meter. Ze maakt sinds het seizoen 2007/2008 deel uit van het KNSB Opleidingsteam. Eerder maakte zij deel uit van Jong Oranje. Dit seizoen behoort ze tot de Hofmeier-formatie. Tijdens het WK Afstanden in maart 2008 in Nagano werd ze 20e op de 500 meter. Het seizoen daarop werd ze tijdens het NK Sprint tweede en plaatste ze zich voor het WK Sprint waar ze als 12e eindigde. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de Spelen versloeg ze Marianne Timmer, maar helaas voor haar niet Irene Wüst.
Edwin en Arnold van Calker
In de viermansbob schreven de Drentse broers op 11 januari 2009 geschiedenis door de eerste Nederlandse podiumplaats in de historie van de wereldbeker bobsleeën te behalen. Ze eindigden met Sybren Jansma en Arno Klaassen op de tweede plaats. Ze moesten alleen nog vormbehoud tonen. En dat lukt op 22 november 2009 in Lake Placid. De viermansbob moest nog één keer in de top tien eindigen. Het werd een zesde plaats tijdens wereldbekerwedstrijden in Lake Placid. De razendsnelle atleet Timothy Beck vormt samen met Arnold en Edwin van Calker en Sybren Jansma de viermansbob in Vancouver. Hij was samen met Arend Glas, Arnold van Calker en Marcel Welten al eens 17e in de viermansbob op de Spelen van Salt Lake City in 2002.
Nieuwe bobslee
Edwin van Calker verzekerde zich op 10 januari 2010 ook van zijn tweede olympische startbewijs. Met remmer Sybren Jansma eindigde hij bij de wereldbekerwedstrijd in Königssee als zevende. En toen kwam er een nieuwe tweemansbobslee. Die slee is het resultaat van ruim een jaar ontwikkelen in het project TopBob, door een consortium dat is opgericht door de Nederlandse Bob- en Slee Bond (NBSB). Het bestaat uit de drie technische universiteiten in Nederland (Delft, Eindhoven en Twente), en de bedrijven DSM, Eurotech/Viking Engineering en Modes. Met deze de nieuwe, volledig in Nederland ontwikkelde tweemansbob, klommen Edwin en Sybren op 18 januari op de lastige Zwitserse natuurbaan als verrassende nummer drie het podium op en zijn daardoor medaillekandidaat geworden. Tijdens de eerste training op de olympische baan in Whistler crashte de bobslee 18 februari in bocht 13.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl