Debat over reiniging Meppel 'muurvast'

MEPPEL - De politieke partijen in Meppel verschillen heftig van mening over het verzelfstandigen van de reinigingsdienst.
Dat bleek zaterdag tijdens het lijsttrekkersdebat van RTV Drenthe's Cassata in Havelte. De woordvoerder van de ChristenUnie sprak zelfs van een 'loopgravenoorlog' en constateerde dat het debat 'muurvast' zit.
VVD-wethouder en lijsttrekker Ton Dohle wil met het college een eventuele verzelfstandiging van de reinigingsdienst laten onderzoeken door Area Reiniging. Maar de PvdA en Sterk Meppel wijzen dat af. Tot boosheid van Dohle: 'Het op een rijtje zetten van voor en tegen is blijkbaar al te veel, dit is politiek met de ogen dicht. Het belang van de burgers en kwaliteit moet voorop staan en niet het belang van de werknemers. Verzelfstandiging levert de burgers enkele tientjes per jaar op.'
Dohle kreeg bijval van het CDA en GroenLinks. Die lijsttrekkers constateerde dat de reinigingsdienst de landelijke milieudoelstellingen niet haalt. De kennis is niet in huis, de dienst in Meppel is daarvoor te klein, er zijn grote investeringen nodig. Daarom uitbesteden onder voorwaarden.
Voor Sterk Meppel is verzelfstandiging niet principieel onbespreekbaar. Maar na vier jaar praten ziet die partij nog steeds niet de voordelen. Pijnlijk genoeg is de eigen wethouder - Egbert van Dijk - voor de reinigingsdienst verantwoordelijk. Sterk Meppel heeft geen behoefte aan een nieuw onderzoek. En de PvdA stelt, dat door het college niet is aangetoond dat er financiële voordelen zijn voor de burgers. En bovendien zouden de inwoners van Meppel best extra geld over hebben voor een eigen reinigingsdienst.
Het college dreigt nu tegen de wens van de meerderheid van de raad in toch een onderzoek te zullen starten. Het college praat hier dinsdag over. Area Reiniging heeft als samenwerking partner de voorkeur van het College van B&W. De werknemers van de reinigingsdienst kunnen volgens VVD-er Ton Dohle daar met behoud van de CAO gedetacheerd worden. Area is al actief in Hoogeveen, Coevorden en Emmen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl