Landbouw moet wijken in Oude Willem

OUDE WILLEM - De provincies Drenthe en Friesland doen een nieuwe poging om samen de landbouwenclave bij Oude Willem als nieuwe natuur toe te voegen aan het nationaal park Drents Friese Wold.
Dat betekent dat weer geprobeerd wordt de laatste (Friese) boer uit te kopen. Drenthe wil dat al veel langer, maar Friesland gaf daar vele jaren geen prioriteit aan. Maar volgens gedeputeerde Rein Munniksma is Friesland overstag. Er wordt rond Appelscha veel natuur opgeofferd voor recreatie en Oude Willem biedt voor Friesland een mooie plek om dat verlies aan natuur te compenseren.
Friesland gaat nu nieuw herinrichtingsplan voor oude Willem maken, waaraan Drenthe 60.000 euro meebetaalt. Het gebied wordt natter gemaakt, zodra de laatste boer weg is. Daarbij wordt rekening gehouden met de belangen van recreatiebedrijven. Maar of de laatste boer ook wel wil verkopen blijft onduidelijk. Het stuit de boeren van Oude Willem al jaren tegen de borst dat het net tot wasdom gekomen landbouwgebied nu alweer aan de natuur wordt teruggegeven. Bovendien waren ze het nooit eens met de geboden prijs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl