Gebroeders Van Calker crashen met bob

BOBSLEE - De Nederlandse tweemansbob, met de gebroeders Edwin en Arnold van Calker uit Gasselterboerveenschemond is gecrasht tijdens de eerste officiële training op de olympische baan.
De broers stapten na het ongeval op het oog ongedeerd uit de slee.
Volgens Arnold van Calker ging het mis in de 'fifty-fifty-bocht, waar ook al twee andere bobs waren gestrand. 'Het ging fifty-fifty dus mis. Het ingaan van bocht elf was goed, maar bij twaalf kwamen we er te vroeg uit. Dan word je weggeschoten in de cruciale dertiende bocht.' Dat was de plaats waar het vorig seizoen in de wereldbekerwedstrijd met de viersmansslee ook misging.
'Dit is wel een tikkie voor ons zelfvertrouwen.' Arnold van Calker wilde niet van een gevaarlijke baan spreken, ook niet na het dodelijke incident met een Georgische rodelaar op de openingsdag van de Spelen. 'Het is een uitdagende baan. Gevaarlijk is een te zwaar woord.'
De tweemanswedstrijd begint zaterdag. Piloot Edwin van Calker zit doorgaans met de Fries Sybren Jansma in de kleine slee, maar laat in Whistler op de trainingsdagen ook broer Arnold en Assenaar Timothy Beck meedraaien, om Jansma te ontlasten.
De broers Edwin en Arnold van Calker waren niet de enige bobsleeërs die tijdens de eerste officiële training op de olympische baan kantelden in hun tweezitter. Nog zeven andere sledes crashten in het snelle ijskanaal van
het Whistler Sliding Centre.
Boek
Opmerkelijk dat juist nu ook een boek verschijnt van Arnold van Calker met de titel 'Bocht 13'. De remmer heeft een verzameling verhalen van het afgelopen jaar tot één geheel verwerkt. Arnold van Calker schreef wekelijks iets over het team. De crashes, het zomerprogramma, de selectietesten, de nieuwe slee, de wereldbekerwedstrijden; zo'n beetje alles van de afgelopen maanden komt aan bod. Er staan tevens zo'n vijftig foto's in. Het geheel laat de voorbereiding van het Nederlands team op de Winterspelen in Vancouver zien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.