Eikenprocessierups heeft de winter overleefd

WAPSERVEEN - De eikenprocessierups heeft deze strenge winter overleefd, blijkt uit onderzoek van het bedrijf Biocontrole uit Wapserveen.
De vorst van de afgelopen weken heeft de eitjes niet aangetast. De eipakketjes zijn mooi gaaf en rond en bij het opensnijden van de eitjes blijken de rupsen springlevend te zijn. In april komt nog een kwetsbare periode, als de eitjes massaal uitkomen. Als er dan vorst is, kunnen de rupsen alsnog sneuvelen. Onderzoekster Hellingman verwacht dit jaar dan ook meer eikenprocessie dan vorig jaar: bijna 7 miljoen tot aan de kop van Drenthe.
Mensen kunnen heftige reacties krijgen van de haartjes van de eikenprocessierups. De rupsen schieten de haartjes af als verdediging. De haartjes hebben weerhaakjes en scheiden een gif af die heftige jeuk veroorzaakt. Bij inademen kunnen mensen bijna stikken en haartjes in de ogen moeten operatief worden verwijderd, anders kan men er blind van worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl