Tweemansbob Van Calker stelt zwaar teleur

BOBSLEE - De tweemansbob met de Drentse piloot Edwin van Calker en de Friese remmer Sybren Jansma is maandagochtend op de Olympische Spelen in Whistler als 14e geëindigd.
Dat betekent dat het team ten opzichte van zondagmorgen nog één plek is gedaald. Vooral in de bochtencombinatie 11, 12 en 13 kon Van Calker opnieuw geen controle krijgen over z'n bob ondanks dat hij z'n ijzers heeft verwisseld. En dus was de teleurstelling groot bij Edwin van Calker. De piloot slaagde er tijdens twee wedstrijddagen en vier afdalingen niet in één fatsoenlijke run neer te zetten en constateerde na de zeer tegenvallende veertiende plaats dat alleen hem dat moest worden aangerekend.
'Beschamend dit optreden'', klonk het resoluut. In de eerste training crashte hij. In de daaropvolgende dagen liep er weinig goed. 'Ik heb hier tien afdalingen gemaakt. Daarvan zijn er drie of vier goed gegaan.' In de wedstrijd was geen enkele afdaling goed. De combinatie van bocht elf, twaalf en dertien was steeds weer te veel gevraagd. 'Ik kan van honderd mensen advies krijgen, maar ik weet precies wat ik daar moet doen. Ik kreeg het alleen niet voor elkaar. Ordinaire stuurfouten', klonk het schuldbewust.
Van Calker had zondagavond bij de finish het idee dat hij iedereen - zijn teamgenoten, bond, sponsors - in de steek had gelaten. Het vooruitzicht van de viermanswedstrijd maakte de stemming er niet beter op. ''Dit biedt geen houvast. Het zelfvertrouwen is ver te zoeken. Ik zal diep voor de jongens moeten knielen.'
Of die knieval iets positiefs zal opleveren, is de vraag. Al bij bocht zeven doemt in het hoofd Van Calker bocht elf op. Daar ging het zaterdag en zondag steeds mis. ' Die bocht zit al vroeg in mijn hoofd. Ik heb hier gefaald en dat geeft stof tot diep nadenken. Dit heeft niets te maken met het niveau dat ik denk te hebben. Normaal ben ik in staat de fouten eruit te halen.'
Voorzitter Frans Bakker van de Bob- en Sleebond Nederland (BSBN) spreekt van een kleine tegenslag voor de Nederlandse bobsport. Met een tonnen kostende nieuwe slee eindigde het tweetal als veertiende, en dat is volgens Bakker ronduit teleurstellend. Het Nederlandse duo beschikt over een voortreffelijke start. Daarmee deden ze in Whistler mee in de top vijf. Piloot Van Calker liet echter in elke run steken vallen Bakker: 'Edwin zal sterker moeten worden, mentaal harder. Maar het kan niet zo zijn dat een hele sport wordt opgehangen aan vier races van één iemand. Daarvoor wordt er aan alle kanten te hard gewerkt om de sport verder te brengen.'
Kort voor de Spelen stond het duo met de nieuwe, in Nederland ontwikkelde slee in St. Moritz op het podium (derde). De verwachtingen voor het olympisch optreden werden daarmee hoog opgeschroefd. Piloot Edwin Calker dacht dat zijn team meedeed voor een medaille.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.