TVM-coaches willen verder met Wüst

SCHAATSEN - Het onverwachte goud van Ireen Wüst vormde voor TVM-coaches Gerard Kemkers en Geert Kuiper een welkome opsteker.
De miljoenenploeg draait een zeer moeizaam seizoen waarin tot de Winterspelen van Vancouver eigenlijk alleen Sven Kramer zijn gebruikelijke niveau haalde. De triomf van Wüst maakte veel goed. Maar niet alles. Van de negen ploegleden zitten er immers zes thuis tv te kijken.
'Dit zijn echt unieke momenten, die pakt niemand meer van me af', sprak Kemkers na de olympische titel van Wüst. 'Maar ik ben een realist. Ik blijf ontevreden over dit traject. Dat verbloemt deze prestatie van Ireen niet.' De coaches Kemkers en Kuiper hebben zich wel verbaasd over de kritische artikelen. Kuiper: 'We zaten niet te wachten op die extra druk.'
De rol die Gerard Kemkers uit Eelde speelde bij de winst van Sven Kramer op de 5000 meter wordt volgens Kuiper ondergewaardeerd. 'Dat is een prestatie uit de buitencategorie, vreselijk knapt. Als je alles wint wordt het alleen maar moeilijker om ook hier een medaille te halen.' Dinsdagavond moet Kramer op de 10.000 meter de favorietenrol weer waarmaken.
Ongenoegen
Nadat enkele TVM-vedetten, waaronder Renate Groenewold uit Assen, diverse keren hadden gefaald was het uitgerekend hun eigen baas, TVM-directeur Arjan Bos uit Hoogeveen, die het vuur aanwakkerde door zijn ongenoegen te uiten in de media. Bos liet de afgelopen weken geregeld doorschemeren dat het een optie was om de aflopende contracten van bijvoorbeeld Ireen Wüst en Paulien van Deutekom niet te verlengen. Hij maakte duidelijk dat het onzeker was of de TVM-schaatsploeg volgend seizoen nog wel een 'vrouwenafdeling' zou hebben.
Besluit
Nadat Wüst olympisch kampioen op de 1500 meter werd, spraken coaches Gerard Kemkers en Geert Kuiper die geruchten echter tegen. De coaches hebben in ieder geval nooit de intentie gehad om Ireen Wüst af te stoten. Bos laat nu weten dat er nog geen besluiten zijn genomen. Na de Spelen wordt er met de teammanager Patrick Wouter gepraat. Volgens Bos heeft Ireen Wüst echter nu wel een visitekaartje afgegeven. 'Een duidelijke boodschap.'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.