De Vries: JSF voorlopig in ijskast

73e3c80935a88675c12576d3003936ad_wpicture1_1.jpg
73e3c80935a88675c12576d3003936ad_wpicture1_1.jpg
HOOGEVEEN - Nederland neemt voorlopig geen besluit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF), het Amerikaanse gevechtsvliegtuig.
Volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) is het helder dat dit een onderwerp is waarvan de Tweede Kamer zegt dat het te gevoelig is om te behandelen.
'Daar ben ik volstrekt realistisch in', zei De Vries. Het JSF-project zal volgens hem 'voor de komende maanden controversieel worden verklaard'' en ook inzet worden van de verkiezingscampagne. De Vries baalt daarvan. De JSF is de beoogde opvolger van de verouderde F-16.
Mogelijk worden in Hoogeveen onderdelen voor de JSF gemaakt. Stork Fokker heeft een opdracht binnengehaald, ter waarde van 200 miljoen euro, voor de productie van zogenaamde flaperons. Dit zijn drie meter lange kleppen die aan de achterzijde van de straaljagervleugels moeten komen.
Stork Fokker wil de productie van onderdelen voor de JSF onderbrengen in één nieuwe fabriek Het duurt nog zeker tot eind mei tot duidelijk wordt of Hoogeveen de JSF-fabriek krijgt. Het besluit is vorige week uitgesteld.
Fokker heeft meer tijd gekregen, omdat het productieproces in Amerika is uitgesteld. Het bedrijf kan die extra tijd gebruiken om voorstellen te bespreken met alle partijen. Naast Hoogeveen kan de fabriek ook komen in Almere, Papendrecht en Tilbrug/Gilze-Rijen. De fabriek levert volgens de gemeente Hoogeveen werk op voor 150 mensen. Bovendien zullen er 300 indirecte arbeidsplaatsen ontstaan.
GroenLinks Hoogeveen heeft grote principiële bezwaren tegen het hele JSF-project en de enorme kosten en risico's die dit met zich meebrengt. GroenLinks in de Tweede Kamer vindt dat Nederland vanwege de economische crisis en de noodzakelijke bezuinigingen helemaal uit het JSF-project moet stappen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.