Oud-burgemeester boos over plan Havelte

HAVELTE - Een grootschalige reconstructie van het centrum van Havelte wordt steeds meer de inzet van de raadsverkiezingen in Westerveld. Er is veen onrust.
Ook oud-burgemeester Herman Reinders (PvdA) bemoeit zich als inwoner van Havelte met dit 'onzalige plan.' Reinders was burgemeester van Heerenveen en Gasselte. Hij was enorm bedreven in het smeden van coalities tussen bedrijven en gemeenten.
Er komt een nieuw woonzorgcomplex voor ouderen met ruimte voor welzijn en er komen woningen voor zowel ouderen als jongeren. Het plan wordt maandag voorgelegd aan de gemeenteraad. De kosten bedragen tussen de 30 en 40 miljoen euro en komen voor rekening van woningcorporatie Actium. Als alles volgens plan verloopt wordt in 2012 met de bouw begonnen. Reinders zegt dat het plan een grote verrassing was voor velen.
De tegenstanders lopen deze week alle fracties af om het plan van tafel te krijgen. Ze willen onderzocht hebben of behoefte is aan versterking van het centrum van Havelte.
Tegenstanders komen dinsdagavond bijeen in het dorpscentrum de Veldkei. Volgens Reinders wordt nu 'luk raak' de schaarse open ruimte in het hart van Havelte ingevuld. 'Bovendien levert de gemeente zeggenschap in door een grondruil met een woning corporatie aan te gaan en de open ruimte in het centrum in handen te spelen van deze corporatie. Wij vrezen dan book wanneer dit gebeurt dat wij ,maar ook de gemeente, het nakijken heeft bij de ruimtelijke invulling van het centrum van Havelte .'
Reinders werd in 1975 burgemeester van Gasselte en in 1984 van Heerenveen. In 1993 beëindigde hij zijn politiek bestuurlijke loopbaan en werd secretaris van de Kamer van Koophandel in Friesland. Tijdens zijn burgemeesterschap van Gasselte verzette hij zich tegen de proefboringen in de zoutkoepels in de bodem onder de gemeente Gasselte ten behoeve van de opslag van kernafval. De demonstratie tegen de opslag van kernafval op 2 juni 1979 trok 25.000 medestanders.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl