Brief na 65 jaar aangekomen in De Wijk

DE WIJK - Het is elke dag een verrassing wat de postbode komt brengen, maar de 85-jarige Jan Tuin uit De Wijk keek toch even raar op toen hij een brief kreeg die 65 jaar eerder was gepost door zijn boezemvriend Jan Hoeve.
Tuin verbleef destijds in kamp Buchenwald, maar vlak voordat Hoeve de brief in Staphorst kon posten werd ook hij door de Duitsers opgepakt. Hoeve werd in 1944 gearresteerd en verdween via kamp Amersfoort naar Neuengamme, waar hij op 20-jarige leeftijd overleed. Door de arrestatie van Hoeve, kwam de brief nooit eerder aan bij Tuin. 65 Jaar na dato duikt de brief op in een archief in Duitsland en wordt hij alsnog bezorgd. Zo krijgt Jan Tuin eindelijk de inhoud onder ogen.
Hoeve schrijft in de brief over alledaagse dingen. Over zijn vrienden en over de meisjes en over een ongeluk dat gebeurd is en iemand die overleden is en wie er getrouwd zijn. De beide Jannen zijn sinds hun schooltijd dikke vrienden. Ze vissen samen en zitten achter de meisjes aan. Behalve een brief herinnert alleen een foto nog aan die tijd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl