Opkomst verkiezingen Drenthe lager

ASSEN - De kiezer heeft gesproken; de stemmen kunnen geteld. Om 21.00 uur woensdagavond zijn de stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen in 394 gemeenten gesloten.
Ruim twaalf miljoen mensen konden hun stem uitbrengen om de in totaal 8700 raadszetels te verdelen. De opkomst komt naar verwachting uit rond de 56 procent. In 2006 was de opkomst ruim 58 procent. Een uur voor het sluiten van de stembureaus had iets meer dan de helft van de kiezers (53 procent) zijn stem uitgebracht. Onderzoeksbureau Synovate gaat uit van een opkomst van 56 procent .
Rond vijf uur lag de opkomst bij in Drenthe lager dan vier jaar geleden om dezelfde tijd. De vier grote stedelijke gemeenten melden een opkomst van 32 tot 36 procent. In Assen lag de opkomst om 17.00 uur rond 34 procent. In Emmen was het 36 procent, zo'n vijf procent lager. In Meppel en Hoogeveen is sprake van een vergelijkbare trend. Daar is het percentage bijna 33 procent. Problemen doen zich nergens voor. Opvallend is dat er relatief meer gestemd wordt in de gemeentehuizen. Dit heeft te maken met de stempas, waarbij kiezers voor het eerst zelf mogen kiezen waar ze hun stem uitbrengen.
Tot 21.00 uur kan er gestemd worden. Deze verkiezingen wordt er met het rode potlood gestemd, de stemmachines komen woensdag niet meer in actie. Het gevolg hiervan is dat de stemmen na 21.00 uur handmatig moeten worden geteld. De uitslag in de meeste Drentse gemeenten wordt rond middernacht verwacht.
RTV Drenthe doet uitgebreid verslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Overdag en ´s avonds natuurlijk op radio en tv in Drenthe Actueel. Daarnaast komt RTV Drenthe met extra verkiezingsuitzendingen. Vanaf 22.00 uur kunt u op Radio Drenthe luisteren naar Drenthe Kiest met daarin de uitslagen van de verkiezingen en reacties van politici.
Donderdagochtend komt TV Drenthe met een extra uitzending om 9.00 uur met daarin de uitslagen en reacties. ´s Avonds blikken we in een extra uitzending van Drents Diep met politieke kopstukken terug op de verkiezingen en bekijken we wat de uitslagen betekenen voor het politieke klimaat in Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl