Politie machteloos bij diefstal airbags

ASSEN - In Noord-Nederland zijn al ruim 200 auto-eigenaren slachtoffer geworden van diefstal van airbags.
Sinds september zijn in Drenthe 57 auto's open gebroken en daarbij zijn 107 airbags ontvreemd.
De dieven bezoeken volgens de politie vooral plaatsen die vlakbij de (auto-)snelwegen liggen, zodat ze gemakkelijk en snel kunnen vluchten. De meldingen kwamen uit Bovensmilde, Oosterhesselen, Annen, Elim, Borger, Vledder, Rolde, Smilde, Zuidwolde, Westerbork, Nijeveen, Hooghalen, Gieten, Smilde, Vries, Hollandscheveld, Assen en in februari voor het laatst vier stuks in Beilen.
Door het demonteren van het dashboardkastje en vervolgens het dashboard aan de passagierzijde open te snijden wordt de airbag gedemonteerd. Vooral de airbags van Opels lijken erg in trek. De meeste aangiftes gaan over diefstallen uit auto's van dit merk.
In verhouding zijn airbags een duur onderdeel van de auto en ze worden daarom zowel uit nieuwe als uit gebruikte auto's gestolen. De politie vermoedt dat ze gebruikt worden voor de reparatie van schadevoertuigen. Op de illegale markt leveren ze gauw 400 euro op. Het is niet bekend of de gestolen airbags in het land blijven. De politie heeft in Drenthe nog geen verdachten kunnen aanhouden en roept gedupeerden op om aangifte te doen, zodat de politie een goed beeld krijgt van de aard en omvang van de diefstallen.
Het fenomeen bestaat sinds enkele jaren, vooral in 2006 en 2007 liepen diefstallen de spuigaten uit. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vermoedt dat de diefstallen het werk van is van professionele Nederlandse en Oost-Europese bendes, die over speciaal gereedschap beschikken dat nodig is om de airbags snel en zonder beschadigingen uit auto's te halen.
Het CDA maakt zich ernstig zorgen en wil dat verkeersminister Camiel Eurlings optreedt. Diefstal van airbags wordt nu vooral lokaal en regionaal gesignaleerd. Als je al die berichten bij elkaar optelt, zie je volgens het CDA dat maandelijks zo'n 200 airbags worden gestolen. Eurlings wil naar een Europees systeem, waarbij airbags gemarkeerd worden en dus op te sporen zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl