Boek over Anne de Vries, de schrijver van Bartje

ASSEN - Een zondagskind, een biografie van mijn vader'. Zo heet een boek over de schrijver Anne de Vries, dat dinsdagmiddag in Assen werd gepresenteerd.
Anne de Vries is de bekende schrijver van Drentse boeken als 'Bartje', 'Hilde' en 'Reis door de Nacht'. In bijna 400 pagina's staat zijn leven en werk nu beschreven in een biografie door zijn zoon Anne de Vries junior.
Zijn jeugd bracht Anne de Vries senior door op een oude boerderij die eenzaam was gelegen in het veld bij Assen. Als scholier schreef hij berichtjes voor de Asser Courant die hem twee kwartjes per stuk opleverden. Ook schreef hij eens een kerstverhaal dat een rijksdaalder waard was. Uit heimwee naar zijn Drentse geboortegrond schreef hij zijn eerste boekjes in zijn latere woonplaats Zeist.
Daar schreef hij in 1935, nu 75 jaar geleden, het boek Bartje. Nationale bekendheid kreeg Anne de Vries nadat Bartje in 1972 met groot succes werd verfilmd tot een televisieserie door Willy van Hemert. Mede door deze verfilming werd Bartje het symbool voor de provincie Drenthe: Het jongetje dat niet wilde bidden voor bruune bonen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl