De laatste sneeuw is nu echt weg

ASSEN - Het is woensdag precies drie maanden geleden dat het voor het eerst sneeuwde. En sinds 17 december heeft Drenthe bijna onafgebroken te maken gehad met sneeuwval.
Bij een medewerker van RTV Drenthe is woensdag de laatste sneeuw gesmolten. Vanaf december lag naast zijn huis een berg sneeuw, die hoger reikte dan zijn auto. Daarin was een sneeuwhut gemaakt. Die berg sneeuw is sinds 17 december onafgebroken blijven liggen, maar werd de laatste anderhalve week rap kleiner. Na precies drie maanden hebben de laatste sneeuwresten de strijd met de nabije lente nu toch verloren.
De afgelopen winter is door het KNMI uitgeroepen tot de koudste sinds 1996. Ook wat sneeuwval betreft, springt 2010 er uit. met een gemiddelde temperatuur van 1,1 graden de koudste in veertien jaar. Gemiddeld over het land kwamen 41 sneeuwdagen voor en in het noordoosten lag er zelfs op 55 dagen een sneeuwdek. Deze situatie had zich de laatste dertig jaar niet meer voorgedaan. Er werden 55 vorstdagen geteld, dagen waarop de minimumtemperatuur lager is dan 0 graden Celsius.
Normaal telt een winter gemiddeld 38 van die dagen. Verder waren er twintig ijsdagen waarop de maximumtemperatuur niet boven het vriespunt uitkwam, tegen acht in een normale Hollandse winter. Echte stevige koudegolven ontbraken deze keer, aldus het KNMI. Op slechts vier dagen kwam het tot strenge vorst (lager dan -10). Het hardst vroor het op 19 december, toen werd -18,4 graden gemeten. Volgens het meteorologisch instituut verandert de kou van de afgelopen maanden niets aan de opwarming van de aarde. Koude winters blijven in de toekomst mogelijk, maar de kans daarop wordt alleen maar kleiner.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl