28 jaar na moord op Jan Kuiper

ASSEN - Het is woensdag precies 28 jaar geleden dat vier IKON-journalisten in El Salvador werden vermoord.
Op 17 maart 1982 werden de geboren Assenaar Jan Kuiper, Koos Koster, Hans ter Laag en Jan Willemsen doodgeschoten door het regeringsleger.
Burgeroorlog
El Salvador werd sinds 1979 geteisterd door een burgeroorlog. Het rechtse Salvadoraanse bewind werd gesteund door de VS, maar rebellen van het linkse FMLN beheersten grote delen van het land. In maart 1982 waren er verkiezingen, waar veel buitenlandse journalisten verslag van deden. Ook geluidstechnicus Hans ter Laag, correspondent Koos Koster, cameraman Joop Willemsen en programmamaker Jan Kuiper waren bezig met een reportage.
In de krant
Enkele dagen voor de moorden werd de televisieploeg van de IKON opgepakt en ondervraagd door de politie. Ze werden beschuldigd van het steunen van de rebellen. In de Salvadoraanse pers verscheen een bericht met foto's over de Nederlanders.
Onder vuur
Op 17 maart gingen de journalisten, ondanks waarschuwingen van bezorgde Salvadoranen, naar Chalatenango voor een ontmoeting met de rebellen. Onderweg werden ze opgewacht door vier strijders van de FMLN. Via een paadje verlieten ze de weg en trokken het land in. Ongeveer honderd meter van de weg werden ze onder vuur genomen. Een rebel wist aan de moordpartij te ontkomen.
Herdenkingsdiensten
De moord op de tv-ploeg sloeg in Nederland in als een bom en was internationaal groot nieuws. Er waren verschillende herdenkingsdiensten en de moord leidde tot een grote betrokkenheid van de Nederlandse bevolking bij de bevrijdingsstrijd in El Salvador.
Hinderlaag
Nederland liet onderzoeken of het Salvadoraanse leger bij vergissing of met opzet de Nederlanders had doodgeschoten. Het onderzoek wees alleen uit dat de journalisten waren gedood door gericht vuur. De Minister van Buitenlandse Zaken, Max van der Stoel verklaart in het rapport '?dat de vier leden van het IKON-team zijn gedood door gericht vuur uit handvuurwapens en mogelijk een mitrailleur van de soldaten behorende tot het geregelde Salvadoraanse leger (?) Het IKON-team is, ofwel bij toeval op de legerpatrouille gestoten, ofwel in een hinderlaag gelopen die de legerpatrouille voor hen had gelegd. (?) een doelbewuste aanslag op de journalisten [valt] niet uit te sluiten.'
Moord
'Ik noem een moord een moord,' aldus de heer Schreuder (CPN), en ook PvdA-kamerlid Relus ter Beek uit Coevorden kan niet tot een andere conclusie komen. In 1993 concludeerde een waarheidscommissie, die na het vredesakkoord in El Salvador onderzoek deed naar schendingen van mensenrechten, inderdaad dat de IKON-ploeg wel degelijk waren vermoord in een bewust gelegde hinderlaag. De daders zijn echter nooit gestraft.
bron: netwerk

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl