Emmen controleert stemmen

EMMEN - Emmen schakelt justitie in als blijkt dat er fraude is gepleegd bij de verkiezingen. De gemeente gaat alle stemmen die zijn uitgebracht controleren.
Afgelopen week werd duidelijk dat niet alle voorkeurstemmen bij de juiste persoon zijn terecht gekomen. Burgemeester Bijl wil een einde aan alle onrust. Volgens de partij Wakker Emmen zijn er fouten gemaakt bij tellingen bij zes stembureaus in Klazienaveen, Zwartemeer en Erica.
Om onrust en twijfels over de verkiezingsuitslag weg te nemen, worden alle stemmen die bij de ruim 80 stembureaus in de gemeente Emmen zijn uitgebracht opnieuw bekeken. De uitslag heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen, want die is al officieel vastgesteld.
Over twee weken zal burgemeester Bijl de uitslag van het onderzoek melden aan de hoofdofficier van Justitie. Deze bepaalt dan wat er verder gebeurt. De hertelling van de stemmen is alleen mogelijk met toestemming van de hoofdofficier, omdat de momenten van bezwaarmaken tegen de uitslag al verlopen zijn. Omdat de hoofdofficier van Justitie betrokken is bij het onderzoek, wordt automatisch ook onderzocht of er bij de tellingen sprake is geweest van strafbare feiten. De gemeente Emmen gaat er vanuit dat er geen opzet in het spel is, maar wil elke twijfel hierover uitsluiten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl