Lancaster

PROVINCIE - Op 20 oktober 1943 om 22.45 uur stortte een Lancaster bommenwerper neer op een akker van boer Joling in Anreep bij Assen. Alle 7 bemanningsleden verloren het leven.
De Lancaster had een raid uitgevoerd op de stad Leipzig en was op de terugweg naar de thuisbasis in Wyton, Engeland. Heinz Vinke, vertrokken vanaf het vliegveld Bergen in Noord-Holland, schoot met een Me 110 zijn 25e vliegtuig van in totaal 54 toestellen neer. Hij maakte een eind aan het leven van 7 jonge bemanningsleden van toestel JB154 van het 83ste Pathfinder Squadron van de Royal Air Force. Ze zijn begraven op de Zuiderbegraafplaats aan de Beilerstraat in Assen.
In 1999 werd in Anreep een monument geplaatst, waar een jaarlijkse herdenking wordt gehouden. Het monument bestaat uit een grote veldkei, met daarop een bronzen plaquette, waarin een neergestorte Lancaster is verwerkt. Verder natuurlijk de namen van de bemanningsleden, vluchtdoel (Leipzig) en datum. Het geheel wordt bekroond door een propellerblad. Het originele blad werd er later door vandalen afgesloopt. Het monument kreeg van de RAF een vervanger, dat bestaat uit een blad van een propeller van een Lancaster.
Assen heeft een Stichting Vrienden van het Lancastermonument. Dat is een vrijwilligersorganisatie die ijvert voor instandhouding van het monument en het speuren naar en contacten leggen met nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl