Nieuw oorlogsmonument in Meppel

MEPPEL - Meppel krijgt een nieuw oorlogsmonument om Canadese soldaten uit de Tweede Wereldoorlog te eren.
Het wordt op 13 april in het Wilhelminapark onthuld tijdens de herdenking van de 65e bevrijding van Meppel. Dat meldt de Canadese website insidetoronto.com.
Het is een aandenken aan de soldaten van deThe Toronto Scottish Regiment, die Meppel op 13 april 1945 Meppel vanuit het oosten hebben bevrijd, drie kwartier nadat de Duitsers gevlucht waren. Meppel werd overigens tegelijkertijd uit alle richtingen bevrijd door verschillende regimenten van de Tweede Canadese divisie , waaronder ook het D-eskadron van de Manitoba Dragoons.
The Toronto Scotisch Regiment werd ook ingezet bij de bevrijding van Groningen. Aan het gedenkteken wordt momenteel in Canada de laatste hand gelegd (foto). Het bestaat uit geëtste tulpen die ontspruiten aan esdoornbladeren op een voetstuk van zwart graniet. Op de Canadese vlag staat een esdoornblad afgebeeld en tulpen zijn een typisch Nederlands symbool. De tekst spreekt diepe verbondenheid uit met Nederland: 'Banded forever by deeds and dreams.'
In Barger Compascuum is een onderduikershol in een turfbult nagebouwd. De bult is drie bij vier meter en drie meter hoog. In het oorspronkelijke onderkomen in een wintervoorraad turf achter de woning van Gerrt Suelmann zaten in de oorlog een Joods echtpaar en een Duitse dienstweigeraar verstopt. Ze overleefden de oorlog. Het herbouwde onderkomen wordt zaterdag geopend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl