Plannen voor gasleiding ter inzage

ZUIDLAREN - De plannen voor een nieuwe gastransportleiding tussen Langelo en Sappemeer liggen vanaf donderdag ter inzage bij onder meer de provincie en de gemeenten Tynaarlo en Noordenveld.
Dat heeft De Nederlandse Aardolie Maatschappij, de NAM, bekend gemaakt. Volgens de NAM is de leiding van de Drentse gasopslag naar de overslag in Sappemeer nodig om bij grote vraag toch voldoende gas aan te kunnen bieden.
Het voorkeurstracé loopt - na protesten van het Natuurplatform Drentsche Aa en Natuurmonumenten - nu over de hele route ongeveer langs de bestaande leiding van de Gasunie en niet meer door het natuurbos De Vijftig Bunder. Een uitzondering vormt de omgeving van de Groeve. Daar loopt de geplande gasbuis zuidelijker, omdat de bestaande gasleiding inmiddels midden in de nieuwbouwwijk van De Groeve ligt. Op woensdagavond 28 april houdt de NAM een inspraakavond in De Gouden Leeuw in Zuidlaren. Tegen de plannen voor de nieuwe gasleiding kan tot en met woensdag 12 mei bezwaar worden gemaakt.
Voor de aanleg is een brede werkstrook en een diepe sleuf nodig en voor Natuurmonumenten was dat dwars door De Vijftig Bunder onacceptabel. De Vijftig Bunder ligt op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa. Zo'n 2500 jaar geleden werd het bos, dat hier toen stond, gekapt. De grond werd als landbouwgrond gebruikt, maar zó intensief dat er na een tijd niets anders dan heide wilde groeien. Dit heidelandschap is dus eeuwenoud. Op De Vijftig Bunder zijn twee grafheuvels van rond 1500 voor Christus en karrensporen uit de Middeleeuwen te vinden. Er is een tankgracht uit De Tweede Wereldoorlog.
(foto's: aanleg van vergelijkbare gasleiding bij Ees in 2009 en Schotse hooglander in De Vijftig Bunder.)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl