Noorden wil geld Brussel voor innovatie

dbbb0eb8a6894c66c12576f60051d259_wpicture1_1.jpg
dbbb0eb8a6894c66c12576f60051d259_wpicture1_1.jpg
BRUSSEL - De drie noordelijke provincies maken aanspraak op Europees geld voor innovatie en vernieuwing. Europa neemt in 2012 een besluit over wie het geld krijgt.
Een groep noordelingen reisde af naar de Europese hoofdstad om daar gezamelijk vijf vooruitstrevende projecten op het gebied van energie, water en wetenschap te presenteren.
Een van de projecten is LOFAR van Astron uit Dwingeloo. Duizenden kleine antennes speuren binnenkort het heelal af op zoek naar de oorsprong van het universum. In Drenthe wordt hard gewerkt aan het gebied waar ze komen te staan (foto). De telescoop is nog niet eens officieel in gebruik genomen en nu al wordt er gewerkt een nog groter exemplaar de Square Kilometer Array. Die supertelescoop wordt gebouwd in Zuid-Afrika of Australië en daar profiteren Nederlandse ondernemers van.
En knappe koppen werken ook in het laboratorium van Wetsus. Sinds 2004 wordt in Leeuwarden onderzoek gedaan naar het opwekken van energie uit zoet en zout water. In 2016 moet de installatie in de Afsluitdijk klaar zijn. In het laboratorium zoeken wetenschappers ook naar oplossingen voor het tekort aan schoon drinkwater. Wetsus heeft grootse plannen voor de toekomst. Het onderzoeksinstituut wil het belangrijkste watertechnologisch centrum ter wereld worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.