LTO Noord ongerust over Q-koortsbacterie in melk na vaccinatie

DEN BOSCH - Land- en tuinbouw organisatie LTO is onaangenaam verrast door het bericht dat de bacterie die de Q-koorts veroorzaakt, na vaccinatie van de dieren wél in de melk kan terecht komen.
De overheid stelt dat dit niet kan. Het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch maakte echter bekend dat onderzoek aan toont dat de bacterie na vaccinatie zes dagen lang aantoonbaar is in de melk. Volgens LTO kunnen deze eerste uitkomsten leiden tot minder medewerking van schapen- en geitenhouders als het gaat om vaccineren tegen Q-koorts. Ook zegt woordvoerder Verduin dat er nog eens goed moet worden gekeken naar de huidige maatregelen tegen Q-koorts als blijkt dat de vaccinatie leidt tot een positieve test in de melktank,
Volgens een zegsman van het ministerie van LNV zijn er geen aanwijzingen dat er bedrijven onterecht zijn geruimd. In de strijd tegen de Q­koorts worden in totaal zeker 35.000 drachtige dieren gedood op minstens 61 boerderijen, waaronder drie bedrijven in Hoogersmilde. Ook een bedrijf in Een-West bleek besmet.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis deed onderzoek naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Brabant. De uitkomsten zijn in tegenspraak met wat de overheid stelt, namelijk dat na vaccinatie Coxiella burnetii DNA uit het vaccin niet in de melk kan terechtkomen. Een woordvoerster benadrukt dat er aan het 'kleinschalige onderzoek geen definitieve conclusies kunnen worden verbonden, maar dat het wel aanleiding kan zijn om een grootschalig onderzoek te laten uitvoeren'. Dat zou dan gedaan moeten worden door een veterinair instituut. Volgens LNV wordt een bedrijf besmet verklaard op basis van twee verschillende monsters. 'De tijd daartussen is zo veel dat de vaccinatie nooit beide monsters kan beïnvloeden.' Nico Verduin van LTO Noord wil eerst meer bewijs daarvoor hebben en kaart de zaak opnieuw aan bij het ministerie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl