Begrip voor bezuinigingen provincie

ASSEN - Teleurstellend maar begrijpelijk; dat is de veel gehoorde reactie van verschillende organisaties die de komende jaren 10 procent minder subsidie krijgen van de provincie.
Drenthe gaat de komende jaren ingrijpend bezuinigen. Belangrijkste aanleiding is het feit dat de provincie minder geld krijgt van het Rijk. Gedeputeerde Staten wil 26,5 miljoen euro per jaar bezuinigen, onder meer door instellingen met 10 procent te korten.
De Milieufederatie krijgt 41.000 minder en directeur Reinder Hoekstra vreest dat er nog meer aan komt.Hij maakt zich vooral zorgen over de ruim 1,5 miljoen euro minder voor klimaat en energie.
Biblionet Drenthe reageert in eerste instantie afwijzend op het bezuinigingsvoorstel. In de plannen van de provincie moeten de bibliotheken 3,7 ton inleveren, maar volgens directeur Hans van Prooijen kan dat bedrag niet kloppen. Als de provincie vasthoudt aan de plannen, betekent dat volgens Van Prooijen dat Biblionet met enorme kosten wordt opgezadeld en dat de bibliotheken een aantal taken niet meer kunnen uitvoeren. En dat gaan de inwoners van Drenthe merken.
Welzijnsorganisatie STAMM krijgt 1,7 ton minder, het Drents museum moet het met 157.000 euro minder doen. En de promotie van Drenthe moet het met bijna anderhalve ton minder doen. Streektaolorganisatie het Huus van de Taol krijgt 25.000 euro minder. Een kleine bezuiniging met grote gevolgen zegt Jan Germs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl