Overname Econtis in Emmen door Pioneer Jellice

EMMEN - De failliete gelatine-producent Econtis in Emmen wordt overgenomen door het Aziatische Pioneer Jellice. Dat maken Pioneer, de curator en de gemeente Emmen vrijdag bekend.
Het grootste deel van de 50 Nederlandse oud-medewerkers kan opnieuw aan de slag bij de gelatinefabriek in Emmen. Het Duitse Econtis ging september vorig jaar op de fles. De overname is goed nieuws voor Emmen in deze tijd waarin veel banen verloren zijn gegaan in Zuid-Oost Drenthe en mooi nieuws voor de oud-medewerkers van Econtis.
Econtis is meegesleurd in het faillissement van een reeks Duitse bedrijven van dezelfde eigenaren waarvan het een onderdeel was. De fabriek in Emmen was nieuw en startte eind 2006 met een bijzonder hoogwaardige manier van gelatine-productie uit varkenszwoerden. De fabriek in Emmen wordt levensvatbaar geacht omdat er voldoende vraag zou zijn naar die hoogwaardige gelatine uit Emmen. Dat is vermoedelijk de reden waarom de Duitse curator, in samenwerking met onder meer de gemeente Emmen in alle stilte de afgelopen maanden heeft gewerkt aan een complete overname met zoveel mogelijk medewerkers en niet het verkopen van onderdelen van de fabriek of het gebouw.
Eén van de redenen waarom een overname zo lang op zich liet wachten, is mogelijk de schuld van Econtis bij Emmtech. Econtis gebruikte onder meer stoom van Emmtech Services. Econtis liet Emmtech met een flinke schuld voor niet betaalde energie zitten, Emmtech zou van een overnamekandidaat 7,5 ton heraansluitkosten willen hebben om de schade van het faillissement van Econtis vergoed te krijgen.
Er komt nog een nieuw bedrijf naar Emmen. Welk bedrijf dat is en hoeveel banen dat oplevert wordt ook vrijdag bekend gemaakt. De Duitse curator Andreas Sontopski van Econtis geeft vrijdag een persconferentie in Emmen.
De oud-werknemers van Econtis in Emmen zijn blij met de overname door Pioneer Jellice. De ploegenbazen van Econtis Bennie Nienhuis, Marcel Voerman en Daniël Bijl zijn nu al voor Pioneer aan het werk om de fabriek weer op te starten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl