Plechtige herdenking Operatie Amherst

ASSEN - Het begin van Operatie Amherst is donderdag plechtig herdacht bij het monument voor de Franse parachutisten in Assen.
Onder grote belangstelling werden kransen gelegd, toespraken gehouden en de namen voorgelezen van de Franse 33 para's die in Assen en omgeving zijn omgekomen.
Bij de bijeenkomst was de Franse ambassadeur Jean-Fracois Blarel, gedeputeerde Anneke Haarsma, burgemeester Sicko Heldoorn van Assen en burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf aanwezig. Aansluitend verzorgde de organisatie Keep them Rolling met een kleine 40 authentieke legervoertuigen een defilé door de binnenstad van Assen en langs de Franse veteranen op de kop van de Vaart.
Operatie Amherst Operatie Amherst was de codenaam voor de luchtlandingsacties van zo'n zevenhonderd Franse parachutisten. Het was de laatste grote luchtlanding van de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 7 op 8 april 1945 werden de Fransen boven Drenthe afgeworpen om achter de Duitse linies verwarring te stichten en zo de geallieerde opmars te vergemakkelijken. Ze maakten deel uit van de Britse SAS (Special Air Service). Tijdens en na de operatie zijn 33 Franse para's gesneuveld.
De para's waren verdeeld over 47 groepen (sticks), gedropt bij Meppel, Beilen, Westerbork, Gieten-Borger, Appelscha en Assen. In een mistige en koude nacht werden ze van 600 meter hoog afgeworpen boven een onbekend stuk Nederland, 60 kilometer van het front. Voor hen geen tulpen, maar wel veel water, geen dichte bossen, maar kale heidevelden, geen ontvangstcomité, maar Duitse soldaten, die, in tegenstelling tot wat hen verteld was, niet van plan waren zich over te geven. De parachutisten kwamen ook nog eens verspreid over heel Drenthe en zelfs in Friesland neer en konden elkaar slecht terugvinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl