Enthousiaste ontvangst Liberty Tour

BEILEN - De Liberty Tour 2010 is zaterdagmorgen onder grote belangstelling door Drenthe getrokken van Balkbrug naar Assen. De stoet van 130 voertuigen kwam voor de middag aan in een feestend Beilen.
In dat dorp heeft burgemeester Jan Broertjes zaterdagmorgen een expositie geopend over de oorlogsjaren. Hij sprak de 'bevrijders' toe.
Het enthousiasme van het in grote getale toegestroomde publiek was de gele dag groot. Duizenden mensen stonden rijen dik langs de route, die de voertuigen van Keep them Rolling op hun bevrijdingstocht aflegden. Overal hingen vlaggen uit en werden 'de bevrijders' toegejuicht. En oudere mensen, die de bevrijding in 1945 hebben meegemaakt, stonden met tranen in de ogen het schouwspel te volgen en vertelden hun verhalen van toen. Sommige 'bevrijders' werden zelfs gezoend.
Het dorp Westerbork was zaterdag geheel in de sfeer van 1945. Op de Brink werden - zoals op meer plekken lang de route - allerlei activiteiten ontplooid. Historische vliegtuigen gaven een show. Bij het monument naast de kerk van Westerbork werd een herdenkingsplechtigheid gehouden in het bijzijn van de Franse SAS veteranen. Burgemeester Jan Broertjes voerde daar het woord.
Vervolgens werd de verovering van de brug over het Oranjekanaal bij Zuidveld in het bijzijn van - naar schatting - 2000 toeschouwers nagespeeld. Deze brug stond symbool voor de strijd van Fransen en Canadezen om de bruggen over het Oranjekanaal. En kwamen daar ook historische vliegtuigen over en er sprongen parachutisten uit een oude Dakota DC3. Natuurlijk wonnen de geallieerden met steun van de para's het 'gevecht'. De brug werd door de colonne gepasseerd om weg naar Rolde en de verdiende stamppot.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl