'Moord Chanel-Naomi had voorkomen kunnen worden'

9b1c4deb06045c80c1257701004c1474_wpicture1_1.jpg
9b1c4deb06045c80c1257701004c1474_wpicture1_1.jpg
ASSEN - Anonieme rechercheurs beweren zaterdag in het dagblad De Telegraaf dat de moord op het Asser meisje Chanel-Naomi Eleveld in 1999 voorkomen had kunnen worden, als sneller was ingegrepen.
Er wordt door de krant een vergelijking gemaakt met de gang van zaken bij de moord op het Dordrechtse meisje Milly.
Moordenaar Jan S. woonde bij Chanel-Naomi (7) in de straat. Op de avond van 21 juli 1999 was ze nog even bij de zandbak en daarna was ze verdwenen. Chanel-Naomi werd diverse malen verkracht en werd die nacht opgesloten in een kast en uiteindelijk op de ochtend van 22 juli door S. gewurgd. Omwonenden melden - volgens de krant - al op de avond van de vermissing de politie dat Jan S. ook bij de zandbak was geweest. Volgens De Telegraaf ging het dus gruwelijk mis.
De man was al eerder drie jaar in een cel beland nadat hij zich had vergrepen aan een 14-jarig meisje. Volgens rechercheurs hadden alle alarmbellen moeten rinkelen bij het horen van de naam van Jan S. 'In het zogeheten bedrijfsprocessensysteem was tevens gemuteerd dat S. een gevaarlijke delinquent was.' De krant constateert dat de politie uren voorbij liet gaan in plaats van een inval te doen in de woning van Jan S. Volgens de destijds verantwoordelijke officier van justitie was er geen enkele reden om S. te verdenken.
Rechercheurs, die betrokken zouden zijn geweest bij het onderzoek, melden nu in de krant dat ze zich aan die uitspraak mateloos geërgerd hebben. 'Dat was in één woord walgelijk. Wat had men in vredesnaam nog meer nodig? Zijn naam was direct bekend. Er was alle reden om adequaat op te treden en desnoods op basis van de politiewet het huis onmiddellijk binnen te vallen. De politie had daarmee het leven van Chanel-Naomi kunnen redden.'
De politie in Assen wil niet reageren op de harde verwijten van deze anonieme rechercheur(s). Het openbaar ministerie geeft in De Telegraaf toe dat de naam van Jan S. inderdaad geregistreerd stond, maar de melding dat Jan S. bij de zandbak was geweest zou pas de volgende ochtend door buren zijn gedaan. 'We konden niet eerder huiszoeking verrichten omdat er geen concrete verdenkingen tegen hem waren.'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.