Onderscheiding Selma Engel bij herdenking

HOOGHALEN - De 87-jarige Selma Engel-Wijnberg, de enige Nederlandse vrouw die de verschrikkingen in het Poolse vernietigingskamp Sobibor heeft overleefd, is maandag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Minister Ab Klink (Welzijn, Volksgezondheid) reikte de versierselen uit tijdens de presentatie van het boek Selma, de vrouw die Sobibor overleefde van journalist Ad van Liempt.
Ze ontving de koninklijke onderscheiding in Herinningscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, waar maandag 65 jaar bevrijding van het kampterrein herdacht werd. Daarbij waren meerdere kampoverlevenden aanwezig. Selma Engel-Wijnberg was ere-gast. Ze werd in 1943 via Westerbork afgevoerd naar Sobibor. Na haar terugkeer was ze niet meer welkom in Nederland omdat ze met een Pool was getrouwd. De Nederlandse regering, in de persoon van minister klink, bood daarvoor maandag excuses aan.
'Het is, zoals in uw geval, toch ondenkbaar dat uw man hier aanvankelijk niet mocht blijven omdat hij de Poolse nationaliteit had. En dat u, omdat u met hem getrouwd was, ook gedreigd werd met uitzetting. Opnieuw onderduiken werd toen nota bene het devies', zei de minister van Volksgezondheid en Welzijn.
'U en uw man is toen veel verdriet aangedaan. Maar hoe graag we het nu ook zouden willen, we kunnen de geschiedenis niet terugdraaien; het leed dat u is aangedaan is niet ongedaan te maken en niet te vergoeden. Wel wil ik u, en de vele anderen die het betreft, namens de Nederlandse regering mijn excuses aanbieden. Te lang hebben we in Nederland gezwegen over hoe we met overlevenden zijn omgegaan. Terwijl we bovendien zoveel van u, van uw levensmoed, doorzettingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel kunnen leren.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl