Vliegveld Eelde ook zaterdag gesloten

EELDE - Groningen Airport Eelde blijft ook zaterdag dicht. De reden is de stofwolk, die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting in IJsland. Er zullen tot zaterdag 20.
00 uur geen vluchten van en naar Eelde vertrekken.
Door de maatregel vervalt zaterdag de Transavia-vlucht naar Las Palmas. Die zou om vijf over vier vanmiddag vertrekken. Vrijdag konden twee vakantievluchten naar Faro en Tenerife en de vlucht naar Aberdeen niet vertrekken. Honderden noorderlingen hebben daardoor gedwongen hun vakantie op de Canarische Eilanden of Portugal verlengd.
Reizigers worden aangeraden de website van het vliegveld in de gaten te houden voor de laatste ontwikkelingen. Reiziger kunnen hun ticket omboeken naar een andere datum of vergoed krijgen door de luchtvaartmaatschappij. Ze hebben geen recht op vergoeding van bijkomende schade zoals reserveringskosten voor een hotel.
Helikopterbedrijf
Behalve vliegtuigen hebben ook helikopters een vliegverbod gekregen. Sinds donderdagavond staan ze aan de grond. Dit betekent een financiële tegenvaller voor Heli Holland in Emmer Compascuum. Volgens eigenaar René van der Haring slaat het vliegverbod voor helikopters nergens op, omdat helikopters maximaal 500 meter hoog vliegen. De asdeeltjes zitten op zo'n 5 kilometer hoogte, helikopters hebben daar dus geen last van. In Duitsland mogen helikopters dan ook wel vliegen. Volgens Van der Haring loopt Heli Holland zo'n ton schade op door het vliegverbod.
Volgens de meteorologische dienst van IJsland heeft Europa mogelijk nog tot midden volgende week last van de aswolk. De dienst stelde dat de aswolk met de huidige windrichting naar Scandinavië en Groot-Brittannië drijft en dat die situatie de komende dagen vermoedelijk niet verandert.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl