Moordzaak Vollenhove

NIEUW-WEERDINGE - In september 2009 werd in het Overijsselse Vollenhove het echtpaar Marrie en Jurrie Vis vermoord gevonden.
De slachtoffers waren 60 en 64 jaar oud en werden op 10 september gevonden in hun woning aan de Weyert. Ze waren al een paar dagen niet meer gezien.
Op 13 april 2010 werd een 34-jarige man zoon uit Nieuw-Weerdinge aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn ouders. Op 21 juli werd tot zijn vrijlating besloten vanwege gebrek aan bewijs. Het OM is bang dat een vervolging nu kan leiden tot vrijspraak. Dan zou er geen mogelijkheid meer zijn de zaak nog eens aan de rechter voor te brengen. Volgens de advocaat van de vrijgelaten zoon is het dossier flinterdun. Op 1 juni 2010 waren ook nog twee Emmenaren van 28 en 34 jaar aangehouden, maar ook die werden weer in vrijheid gesteld.
Het echtpaar is door schot- en steekwonden om het leven gekomen. De oudste zoon Klaas Vis (39): 'Mijn moeder had haar handen nog omhoog toen ze in haar stoel, waar ze altijd in zat als ze tv keken, werd gevonden. Messteken in haar lichaam en een kogel door het hart. Mijn vader lag. Hij leek wel geëxecuteerd. Een enkel schot door zijn hoofd.' Geen sporen van een worsteling of inbraak. De voordeur zelfs nog op het nachtslot, de poort naar de tuin ook. De achterdeur was wel open. Kostbare vazen en schilderijen hingen er nog. Volgens Klaas Vis heeft de politie een DNA-spoor van de dader.
Het gonsde direct al van de geruchten. "Iedereen" wist dat er met een zoon van alles aan de hand was. Hij woonde niet meer thuis, had te maken met drugs, altijd problemen. Maar om je eigen ouders zo af te slachten?
Dat de jongste zoon al snel in de media als mogelijke dader naar voren komt werd door de politie dinsdag 6 oktober in Opsporing verzocht nog 'stuitend voor de familie' genoemd. Er werd een onderzoeksteam van 45 rechercheurs gevormd en de hoofdofficier van justitie loofde 30.000 euro uit voor de 'gouden' tip'. Er kwamen 45 tips binnen.
Op 14 oktober werd vervolgens de woning van de zoon aan de J. Lokkerstraat in Nieuw-Weerdinge doorzocht door de politie, naar aanleiding van een tip over het moordwapen. Dat werd toen niet gevonden. Daarom was de zoon vanaf 24 november geen verdachte meer voor de politie. Hij zat bij zijn vriendin in Hongarije.
Klaas Vis sprak - mede namens zijn broer - de inwoners van Vollenhove toe op een buurtbijeenkomst in december toe. Ze hopen dat de dader snel wordt gevonden. Op 21 juli is zijn broer dus vrijgelaten. Klaas is niet overtuigd meer van diens onschuld. 'Het is zo dubbel, iemand die verdacht is laat je niet vrij of hij is geen verdachte meer. Dit knaagt aan me, ik wil duidelijkheid. Ik snap dat hij verdachte is, zeker door zijn tegenstrijdige verklaringen over zijn alibi.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl