Oud-topman Icare veroordeeld

ASSEN - Voormalig topman Bart V. van thuiszorginstelling Icare uit Meppel is 1 juni door de Noordelijke fraudekamer veroordeeld tot één jaar celstraf.
Het Openbaar Ministerie eiste zes jaar cel tegen V. Het Openbaar Ministerie heeft daarom op 8 juni hoger beroep aangetekend tegen de straf.
V. is veroordeeld wegens wit wassen van geld en oplichting. Van de meeste beschuldigingen is hij vrijgesproken, zoals belastingfraude. Volgens de aanklacht zou de oud-topman Icare voor tussen de 5 en 10 miljoen euro hebben benadeeld door onder meer de verkoop van panden. De rechtbank achtte alleen de oplichting rond de verkoop van een pand in Dronten bewezen. V. moet daarom 589.000 euro aan Icare terugbetalen.
Een tweede topman Jan B. (52) uit het Spaanse St. Aniol is eveneens veroordeeld tot 12 maanden cel voor het witwassen van 1,3 miljoen gulden. Tegen hem werd in april 30 maanden cel geëist. De rechtbank achtte ook in deze zaak een klein deel bewezen. B. en V. werden door de aanklager gezien als de hoofdrolspelers in deze omvangrijke fraudezaak. De medeverdachte Elizabethe F. (57) uit Amsterdam kreeg de langste straf opgelegd. De vrouw werd wegens valsheid in geschrifte en oplichting veroordeeld tot anderhalf jaar cel.
De zaak
Bart V. ontkende de beschuldigingen. Bart V. stond samen met drie andere verdachten terecht voor oplichting, witwassen en belastingontduiking. Bart V. ontkende dat hij heeft gefraudeerd bij de verkoop van Thuiszorg Perfect eind 2001. Bart V ontkende ook dat hij Lies F. zou hebben bedreigd. De vrouw vertelde dat de topman haar zou hebben gedwongen om mee te werken aan schimmige onroerend goed transacties. Volgens Bart V. is dat onzin.
Justitie had voorafgaande aan de rechtszaak voor miljoenen euro's beslag gelegd op de bezittingen van ten minste drie verdachten in de fraudezaak rond thuiszorgorganisatie Icare. Het gaat om huizen, enkele kunstvoorwerpen en bankrekeningen. Bart V. was van 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare, één van de grootste thuiszorginstellingen van het land. . Stichting Icare heeft 8 april 2010 aangifte gedaan tegen oud-bestuurder Bart V.
Het Openbaar Ministerie deed jaren onderzoek naar de handel en wandel van de oud-directeur van Icare. Zo werd na de eerste verdenkingen ook al beslag gelegd op het huis van V. in Zuidhorn voor 1,3 miljoen euro. Naast de oud-topman zijn ook vier medeverdachten voor de Asser rechtbank verschenen. Tegen één van hen, Johannes B., werd eerder vrijdag 20 maanden cel geëist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Zijn advocaat vroeg ook om vrijspraak.
Fiscale claims
De FIOD-ECD deed in 1998 onderzoek naar fraude bij Panthéon, zoals Icare vroeger heette. Het huidige onderzoek beslaat de periode van 2000 tot heden. Door overnames en fusies groeide in die periode Icare explosief tot ruim 7000 werknemers. Een van de aanleidingen voor het onderzoek is een vertrouwelijk rapport van zorgverzekeraar Achmea uit 2006, waarin werd beschreven hoe ingewikkelde bv-constructies de kosten voor de AWBZ, de financieringsbron voor de thuiszorg, ten onrechte opdreven.
Geheime rekening
In het jaar 2000 verkocht de toenmalige bestuursvoorzitter een dertigtal overtollige kantoorpanden aan een bevriende kennis. Veel van de panden werden nog binnen een dag met veel winst doorverkocht. Bart V. zou gedeeld hebben in de winst. Die zou zijn overgemaakt op een geheime rekening van een Zwitserse vennootschap op zijn naam. 'Hij mocht panden verkopen, hij heeft er alleen zelf winst uit behaald. En dat geld dat hij heeft verdiend in persoon, heeft hij niet opgegeven aan de belastingdienst', aldus Marianne Bloos, plaatsvervangend hoofd van het Functioneel Parket ij een uitzending van NOVA in juni 2009.
Thuiszorg Perfect
In het intern rapport van Achmea, het zorgkantoor waaronder Icare valt, staat ook dat in 2000 de verlieslijdende Icare-dochter Thuiszorg Perfect verkocht werd aan een vrouwelijke kennis van Bart V. , voor het symbolische bedrag van één gulden. Thuiszorg Perfect had op dat moment een negatief vermogen en ook liepen er diverse fiscale claims tegen het bedrijf. Tegelijkertijd beloofde V. dat Icare veel werk aan dit bedrijf zou uitbesteden. (De echtgenote van V. en een directielid van Icare stonden op de loonlijst bij Thuiszorg Perfect. Ze verrichtten geen werkzaamheden voor dat bedrijf.) Kort daarop werd de onderneming weer verkocht aan Breevenen BV waarvan dezelfde vrouw directeur en enig aandeelhouder was.
Randstad
Op 1 december 2003 is Thuiszorg Perfect voor circa 7 miljoen doorverkocht aan Randstad, die de naam omdoopte tot Randstad Zorg Beheer BV. Het geld werd gestort op de rekening van Breevenen BV. De winst ging dus naar een privé-bv en zou zijn verdeeld onder de bedenkers van het plan. Als Thuiszorg Perfect rechtstreeks was verkocht door Icare, waren de gelden, volgens het Achmea-rapport, beschikbaar gekomen voor de AWBZ. (De opbrengst kwam in de vorm van aandelen gedeeltelijk bij oud-topman V. terecht.) Op het moment van de verkoop van Randstad was Thuiszorg Perfect een winstgevende onderneming geworden. Dit was vooral te danken aan Icare, dat veel werk aan de voormalige dochter Thuiszorg Perfect uitbesteedde.
Inval
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD-ECD), die handelt in opdracht van het OM, deed in maart 2008 op dertien plaatsen invallen, onder meer in V.'s woonplaats Meppel (hoofdkantoor van Icare), en Steenwijk, waar de thuiszorgorganisatie Thuiszorg Perfect, gevestigd was. Ook bij de voormalig eigenaar van Thuiszorg Perfect, Addy S., heeft het OM een inval gedaan. Er werden toen acht personen aangehouden.
Enquête
Voorzitter Edith Snoey van Abvakabo FNV noemde juni 2009 de oplichting van Bart V. ongekend. 'We hobbelen van incident naar incident, er wordt gewoon publiek geld verspild. Kennelijk zelfs in de criminele sfeer als Justitie gelijk krijgt.' Snoey pleitte voor een parlementaire enquête naar misstanden in de thuiszorg. In een Nova-uitzending van begin juni 2009 zei William Moorlag van Abvakabo FNV dat hij er stellig van overtuigd is dat er in het Noorden van het land meer zorginstellingen zijn met een 'verdachte geur'.
Gouden handdruk
Het OM ziet Thuiszorg Icare niet als verdachte, maar als mogelijk slachtoffer. De raad van commissarissen gaf indertijd op grond van onjuiste informatie toestemming voor de mogelijk frauduleuze transacties, aldus het OM in een verklaring in 2008. Icare is sinds 2006 onderdeel van de zorggigant Evean.
Bestuursvoorzitter V. vertrok kort daarvoor met een gouden handdruk van 969.000 euro en ook daardoor raakte hij in opspraak. William Moorlag van Abvakabo FNV noemde de gouden handdruk toen schandalig en buiten alle proporties. 'Helemaal omdat Icare vorig jaar 150 medewerkers heeft moeten ontslaan en een verlies leed van meer dan vier miljoen. Het personeel heeft de broekriem flink moeten aanhalen.'
Volgens een brancheorganisatie ActiZ is het kinderlijk eenvoudig een thuiszorgorganisatie op te richten. De toelatingseisen zijn heel laag. Een telefoon en e-mailadres zijn bij wijze van spreken genoeg. En controle is er niet of nauwelijks, zeker niet bij nieuwkomers. Daar is geen capaciteit voor. Jaardocumenten hoeven de nieuwkomers meestal niet in te leveren omdat ze te klein zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl