Informatiepanelen over "Prinses van Zweeloo'

ZWEELOO - Tegenover de kerk in Zweeloo is woensdagavond een informatiepaneel onthuld die herinnert aan de vondst van 'de Prinses van Zweeloo'.
Dat is de naam die werd gegeven aan de stoffelijke resten van een vroeg-middeleeuwse dame, waarvan het graf in 1952 gevonden werd bij een zandwinning bij Zweeloo.
Ze lag in graf 87 van een groot grafveld. Wie de Prinses van Zweeloo is geweest zal nooit meer duidelijk worden, maar volgens de initiatiefnemers van de panelen, Henk Mulder en Jan Warmolts, maakte ze deel uit van een bijzondere cultuur. Bij het uitgraven van het graf werden diverse bijzondere sieraden gevonden, waaronder bronzen spelden, een ketting van glazen kralen en een snoer van barnstenen kralen. Verder een zilveren ringetje, een eveneens zilveren toiletgarnituur en een bronzen sierspeld in de vorm van een vlinder. Daarnaast werden grote barnstenen en glazen kralen gevonden, bronzen ringen, armbanden en sleutels.
Ook de kleding wees uit dat het ging om een dame van hoge welstand. De bewaard gebleven linnenfragmenten bleken van een zeer fijne kwaliteit. Toen men een poging deed het gewaad na te maken moest een speciaal weefgetouw worden gebouwd, waarna het weven nog drie maanden in beslag nam. De 'Prinses van Zweeloo' is te bewonderen in het Drents Museum in Assen.
De bijeenkomst van woensdagavond was georganiseerd door Stichting Het Drentse Landschap en de werkgroep 'Informatiepanelen Zweeloo'. Ook de leerlingen van de basisscholen werden bij de manifestatie betrokken. Spelers van de archeologiegroep De Luyden van 't Hooge Veen verzorgden een voorstelling. De groep liet de kinderen zien hoe de bewoners van Zweeloo in vroege Middeleeuwen leefden. Na de onthulling van het informatiepaneel gaf professor Van Es in de kerk een lezing over de opgravingen in Zweeloo.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl