Ophef over dure cursus gedeputeerde Anneke Haarsma

ASSEN - In Provinciale Staten is grote commotie ontstaan over een 20.000 euro kostende cursus die PvdA-gedeputeerde Anneke Haarsma volgt.
Haarsma zat vorige week in verband met de cursus vijf dagen in Boston, op de Harvard University. Het gaat om een cursus die ze volgt bij de Tias Nimbas Business School in Tilburg, waar bestuurders uit overheidsinstanties en non-profitorganisaties bijgespijkerd worden in het leidinggeven en strategie en innovatie. In totaal zijn er vijftien cursusdagen. SP-fractievoorzitter Philip Oosterlaak eist opheldering, want hij is flink geschrokken van de kosten van de cursus.
Ook GroenLinks noemt het cursusbedrag absurd hoog en ook CDA en PvdA zijn geschrokken. PvdA-gedeputeerde Anneke Haarsma kan zich de kritiek voorstellen, maar het besluit voor deze opleiding is al 2,5 jaar geleden genomen en het geld voor de cursus is toen al gestort. Door het overlijden van Ter Beek wilde Haarsma de cursus op dat moment niet volgen, ze werd waarnemend Commissaris van de Koningin. Het geld werd niet teruggestort. Ook andere gedeputeerden konden vanwege de werkdruk de cursus toen niet volgen, daarom volgt Haarsma de cursus nu alsnog. Haarsma zegt dat ze nu een ander keuze zou hebben gemaakt.
Pikant is dat de Groninger gedeputeerde Calon vorig jaar dezelfde cursus volgde. Die vertrok daarna en werd voorzitter van woningbouwkoepel Aedes. Als Haarsma vertrekt als gedeputeerde geldt er geen terugbetalingsregeling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl