Ter Apel mist wettelijke basis

PROVINCIE - ASSEN - De asielzoekers in het vertrekcentrum in Ter Apel zijn daar niet rechtmatig naar toe gestuurd. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechter in Amsterdam.
De minister stuurde uitgeprocedeerde asielzoekers op grond van artikel 57 van de Vreemdelingenwet naar Ter Apel. Maar dit artikel mag, volgens de rechter, niet zo worden gebruikt. Artikel 57 mag alleen worden toegepast als er binnen acht weken een besluit over de asielaanvraag is gekomen. De asielzoekers in ter Apel hebben allemaal jaren gewacht op beslissingen. Volgens de kerkelijke vluchtelingenorganisatie Inlia had minister Verdonk dus geen wettelijke basis voor haar handelen. Brief van Alders Commissaris van de Koningin in Groningen Alders heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Daarin laat hij weten dat de situatie in Ter Apel zich niet verhoudt met de normen en waarden die in Nederland gelden. Volgens Alders is het buitengewoon vreemd dat in ons land vreemdelingen op straat worden gezet met de boodschap dat ze het verder maar moeten uitzoeken. Dat past volgens hem niet in onze samenleving.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl