Jaar cel voor ex-topman Icare Meppel

ASSEN - Voormalig topman Bart V. van thuiszorginstelling Icare uit Meppel is dinsdagmiddag door de Noordelijke fraudekamer veroordeeld tot één jaar celstraf.
Het Openbaar Ministerie eiste ruim een maand geleden zes jaar cel tegen V.
V. is veroordeeld wegens witwassen van geld en oplichting. Van de meeste beschuldigingen is hij vrijgesproken, zoals belastingfraude. Volgens de aanklacht zou de oud-topman Icare voor tussen de 5 en 10 miljoen euro hebben benadeeld door onder meer de verkoop van panden. De rechtbank achtte alleen de oplichting rond de verkoop van een pand in Dronten bewezen. V. moet daarom 589.000 euro aan Icare terugbetalen.
Een tweede topman Jan B. (52) uit het Spaanse St. Aniol is eveneens veroordeeld tot 12 maanden cel voor het witwassen van 1,3 miljoen gulden. Tegen hem werd in april 30 maanden cel geëist. De rechtbank achtte ook in deze zaak een klein deel bewezen. B. en V. werden door de aanklager gezien als de hoofdrolspelers in deze omvangrijke fraudezaak. De medeverdachte Elizabethe F. (57) uit Amsterdam kreeg de langste straf opgelegd. De vrouw werd wegens valsheid in geschrifte en oplichting veroordeeld tot anderhalf jaar cel.
Thuiszorginstelling Icare in Meppel is niet tevreden met de veroordeling van voormalig topman Bart V. De organisatie krijgt maar een klein deel van het geld terug dat de man volgens het OM heeft verduisterd en gaat onderzoeken of het mogelijk is om nog verdere civiele stappen tegen de oud-bestuurder te nemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl