Eerste barak terug naar Kamp Westerbork

ZELHEM - Een oude barak van voormalig Kamp Westerbork wordt deze week van Zelhem overgebracht naar Hooghalen.
Maandag is het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in de Achterhoek begonnen met het demonteren. Het Herinneringscentrum zoekt al geruime tijd naar een originele barak en vond een jaar geleden deze kippenschuur.
Het bijzondere aan dit project is ook dat het grotendeels wordt uitgevoerd door Duitse jongeren. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork werkt daartoe samen met het Zentrum für Arbeit des Landkreises Leer. Het beleid van dit Duitse centrum is sterk gericht op een koppeling van arbeidsmarktintegratie met sociale integratie.
De barak in Zelhem is in de jaren '60 vanaf het kampterrein naar Zelhem vervoerd en is jaren in gebruik geweest als kippenschuur en opslag voor landbouwmachines. Deskundigen hebben vastgesteld dat delen van deze vervallen schuur origineel zijn. De originele houten wanden, dakspanten en een deur worden teruggebracht naar Westerbork, om daar onderdeel uit te gaan maken van de nieuwe inrichting van het kampterrein.
Vrijwel direct na de oorlog werden de eerste barakken gedemonteerd. Dat waren vooral de gebouwen die aan de rand van het kamp stonden. Ze waren daar in 1942 neergezet toen de aantallen gedeporteerden zo groot werden dat Westerbork kampte met plaatsgebrek. De oudste barakken, in het centrum van het kamp, verrezen in 1939, toen het kamp werd ingericht als opvang voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland.
Met de afbraak van het kamp werd al begonnen toen er in het kamp in 1945 NSB-gedetineerden huisden en later voortgezet toen het kamp het Molukse woonoord Schattenberg werd. Nadat de Molukkers begin jaren zeventig het kampterrein verlieten, zijn de houten barakken afgebroken en in sommige gevallen verkocht aan boeren. Die hebben de lange wanden meestal doormidden gezaagd en ingekort. Soms is nog maar moeilijk te zien dat het om onderdelen van een barak uit Westerbork gaat.
(foto's Rienk Kamer)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl