Drentse CDA-kandidaten zwaar teleurgesteld

DEN HAAG - CDA Tweede Kamerlid Margreeth Smilde uit Eelde is uiterst teleurgesteld over de halvering van het CDA bij de verkiezingen van woensdag. Dat zei ze op de partijbijeenkomst in Den Haag.
Het CDA gaat volgens de definitieve prognose van 41 naar 21 zetels. Smilde zelf staat op de 16-de plek op de CDA-kandidatenlijst en komt daarmee dus opnieuw in de Tweede Kamer. Ze is de eerste Drentse op de lijst van het CDA. Hoogevener Jan Mastwijk staat op de 37-ste plek. Hij heeft de afgelopen weken volop campagne gevoerd om alsnog met voorkeursstemmen in de kamer te komen. Daarvoor heeft hij 16-duizend stemmen nodig.
Jan Peter Balkenende heeft woensdagavond zijn partijleiderschap van het CDA neergelegd na de forse nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen. 'Deze uitslag noopt tot het nemen van politieke verantwoordelijkheid', zei Balkenende in Den Haag voor zijn eigen achterban (foto). 'De kiezer heeft gesproken, de uitkomst is helder. De uitslag van deze verkiezingen is zeer, zeer teleurstellend. Het is een klap voor ons.' Balkenende zei ook dat hij niet zal plaatsnemen in de nieuwe Tweede Kamer.
Jan Mastwijk uit Hoogeveen zei over het vertrek van Balkenende: 'Ik gun het de man niet, maar dit is de keiharde politieke realiteit. Dit is een dreun.' Als je als leider van een partij zo'n nederlaag leidt kun je volgens Mastwijk maar één ding doen, ruimte maken voor een opvolger.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl