Zeker drie Drenten in Tweede Kamer, Mastwijk nog in onzekerheid

ASSEN - Drenthe volgt wat betreft de uitslagen in grote lijnen de landelijke tendens. Een totaaluitslag van Drenthe laat donderdagmorgen nog steeds op zich wachten.
Agnes Wolbert uit Annen (PvdA), Margreeth Smilde uit Eelde (CDA) en Erik Ziengs uit Assen (VVD) zijn rechtstreeks gekozen.
De PvdA is in tien van de twaalf Drentse gemeenten de grootste partij. Al verliest de partij overal ten opzichte van vier jaar geleden. Alleen in de Wolden en Hoogeveen is de PvdA niet de grootste, daar zijn respectievelijk de VVD en het CDA de grootste. Maar het CDA verliest in Hoogeveen bijna 10 procent van de aanhang.
Ten opzichte van de vorige Tweede kamerverkiezing zijn de VVD en de PVV de grote winnaars. In Emmen is de PVV de tweede partij, met ruim 17 procent. In Hoogeveen haalt de PVV 15 procent van de stemmen. In de meeste Drentse gemeenten is de PVV nu de derde of vierde partij.
Het CDA maakt in de meeste gemeenten een forse duikeling. Ook het percentage SP-stemmers is gedaald. Vooral in de gemeenten Emmen en Assen. Ook de ChristenUnie verliest in Drenthe. D66 en GroenLinks doen het over het algemeen beter dan bij de vorige verkiezingen. In Tynaarlo maakt D66 zelfs de meeste winst van alle partijen. De Partij voor de Dieren, SGP, Trots Op Nederland en andere kleine partijen hebben in Drenthe nauwelijks stemmen gehaald.
Spannend
Voor de Drentse kamerleden was het een spannende avond. CDA-er Margreeth Smilde uit Eelde behoudt haar plek in de kamer, met haar 16e plaats op de kandidatenlijst is zij zeker van een zetel. Maar ook zij had op een andere uitslag gehoopt. Jan Mastwijk (CDA) uit Hoogeveen moet nog afwachten of hij voldoende voorkeurstemmen heeft opgehaald, anders is het kamerwerk na acht jaar voorbij.
VVD-er Erik Ziengs vierde samen met zijn partij in Den Haag de goede uitslag voor de VVD. De nacht kon voor hem niet meer stuk, want hij wordt Kamerlid. De VVD en de PvdA waren de hele nacht verwikkeld in een nek aan nek race. Spannende uren dus ook voor het herkozen PvdA Tweede kamerlid Agnes Wolbert uit Annen, die bij haar partijgenoten in Amsterdam was.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl