Drenthe kleurde Oranje

ASSEN - Het verdriet van Oranje was zondagavond 11 juli 2010 ook het verdriet van Drenthe.
Uitbundig en in oranje gehuld trokken Drenten zondag naar onder andere grote TV-schermen in Emmen, Hoogeveen, Meppel, Gieten, Borger en Zuidwolde, vol verwachting en hoop voor de WK-finalewedstrijd tegen Spanje.
Op pleinen, in cafés en op andere openbare plaatsen keek Drenthe massaal naar de wedstrijd. Maar dat liep anders: de hoop op de wereldbeker werd Nederland hardvochtig ontnomen door de treffer van Andres Iniesta voor Spanje. De verstoorde WK-droom leidde tot 15 aanhoudingen. Op de meeste plaatsen verliep die aftocht zonder problemen.
In de ban
De afgelopen weken was Drenthe geheel in de ban van Oranje. Oranje T-shirts, vlaggen op auto's, rood-wit-blauwe hoofddoekjes, oranje pruiken en zonnebrillen en als leeuw uitgedoste mensen. Lege straten met versierde huizen en vuvuzela-gezoem uit openstaande ramen. Het WK in Zuid-Afrika was even het belangrijkste nieuws in de wereld. De oranjekoorts is in Drenthe na het behalen van de finale ook tot grote hoogte opgelopen. Vooal in Meppel werd de 3-2 zege in de spannende halve finale op Uruquay gevierd, maar
ook elders waren er in de provincie oranjefeesten.
Rellen Hoogeveen
En tijdens de laatste wedstrijden ging het ook goed in Hoogeveen, daar waar tijdens de eerste wedstrijden van oranje op het WK het feestgedruis uit de hand liep. De politie kwam toen met honden in actie toen in woonwijk De Weide tientallen jongeren auto's tegen hielden en met bierflesjes gooiden. Loco-burgemeester Ton Bargeman van de gemeente Hoogeveen riep Hoogeveners op de orde niet te verstoren tijdens de volgende voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal. Maar bij de tweede wedstrijd tegen Japan liep uit op 19 juni ging het weer mis.
Er werden - opnieuw in De Weide - 38 jongeren aangehouden. Op een rotonde werden automobilisten lastiggevallen, vernielingen aangericht en gegooid met bierflesjes. De ME voerde charges uit. Ook een cameraman liep tijdens zijn werk rake klappen op. Een van de jongeren had een vuurwerkpistool. Het ging om zo'n 200 'feestvierende' jongeren. Na de zege op 25 juni op Kameroen (2-1) bleef het tot en met de halve finale rustig in Hoogeveen.
Assen
De horeca in Assen was zwaar teleurgesteld in de gemeente. De café's mochten op de finaledag buiten geen extra biertaps plaatsen. De gemeente had het verzoek om extra tappunten afgewezen uit oogpunt van de openbare orde en veiligheid. Ook was er geen toestemming voor muziekpodia buiten. De gemeente vond dat met de afgelopen TT de druk op de Asser binnenstad zwaar genoeg was geweest. Ondernemers zagen vanweg de kosten af van grote schermen in Assen. Alle beschikbare agenten in de politieregio Drenthe werden zondag rond de WK-finale ingezet. De inzet was hoger dan op een normale uitgaansavond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl