Jasper Iwema traint als 13e in 125 cc

PROVINCIE - Jasper Iwema uit Hooghalen heeft tijdens de eerste vrije training voor de TT van zaterdag een dertiende tijd neer gezet. Op zijn speciale oranje-machine snelde hij naar een rondetijd van 1.
45.500. dat was bijna twee seconden langzamer dan de tijdsnelste. Dat was de Spanjaard Nicolas Terol met 1'43.208
Hiermee was Terol twee tiende sneller dan zijn landgenoot Marc Marquez, die 1'43.403 reed. Lange tijd stond Pol Espargaro aan kop, maar hij moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde tijd, met 1'43.684. Deze Spanjaarden zijn ook het top trio in het 125cc kampioenschap.
Michael van der Mark, de tweede vaste Nederlandse rijder in de 125cc klasse, realiseerde een tijd van 1'48.203. Jerry van de Bunt, Ernst Dubbink en Roy Pouw uit Kerkenveld reden naar de respectievelijke 28e tot en met de 30e tijd. Alle wildcard rijders moeten dus nog hun tijden verbeteren om zaterdag te mogen starten. Maar Pouw lijkt binnen de limiet te kunnen komen.
Pouw: 'We hebben helaas nog maar weinig ronden gereden. De vering zoals we die op de Sachsenring werkte daar heel goed maar hier kon ik er vandaag niet mee overweg. We hebben nu toch de verkeerde afstelling te pakken. Helaas hadden we daarnaast ook nog een te zachte band gekozen en dat hielp helaas dus ook niet mee. We hebben nog genoeg te doen maar hopelijk gaat het morgen beter.'
Vanwege een verkeerde afstelling kwam Iwema na vijf ronden de box van zijn team binnenrijden waarna zijn monteurs besloten de afstelling radicaal te veranderen en dus met succes. Hij zegt tevreden te zijn. Voor zaterdag mikt hij op een klassering bij de eerste tien. Iwema kan zaterdag bij de tachtigste TT rekenen op massale steun van zijn fans. Bij de bocht Duikersloot zal zelfs een speciaal tribunevak voor hem zijn ingericht. Naar verwachting zitten daar twee- tot driehonderd supporters van 'Nummer 53'.
Iwema: 'We hebben een goede training achter de rug, er is aan de motor zelf nog genoeg te doen maar we gaan vooruit, we weten nu wat we moeten verbeteren en dat is het belangrijkste. De versnellingsbak moet wat beter worden en we kunnen aan de vering ook nog wel iets optimaliseren. Ik merkte al snel dat ik bij de vernieuwde Ruskenhoek nog niet helemaal de juiste lijnen rijdt. Ik richt me nu vooral op de kwalificatie. Het is wel de TT maar ik benader de wedstrijd nu meer als iedere andere wedstrijd en ik laat mijn standaard dagritme nu niet verstoren, ik doe gewoon alles zoals tijdens elk raceweekend maar als ik extra tijd heb geniet ik wel extra. Kortom we richten ons op de kwalificatie en dan kijken we weer verder.'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.