Iwema na slechte start 'slechts' 13e in 125 cc

MOTORSPORT - In de 125 cc klasse van de TT van Assen is Jasper Iwema uit Hooghalen toch enigszins teleurstellend als dertiende geëindigd.
De verwachtingen waren na de kwalificatie (6e) hoog bij het publiek. De overwinning ging vanaf poleposition naar de Spanjaard Marc Marquez, die ook de vorige wedstrijden op Silverstone en Monza won.
Marc Marquez (foto) en de nieuwe klassementsleider Nicolas Terol vochten aan kop een prachtig duel uit. Ze hadden een flink gat geslagen met de achtervolgers, waaronder de teleurstellende Espargo. Met nog zes ronden te gaan kwam Terol echter in aanraking met Van de Bunt. Hierdoor verloor hij kostbare tijd waardoor Marquez kon uitlopen. Van der Bunt viel uit.
Iwema had een zwakke start. Hij had zich als zesde gekwalificeerd, maar verloor in de eerste ronde tien plaatsen en kwam door als 16e. Vervolgens vocht hij zich twee plaatsen omhoog. En dankzij valpartijen kwam de top tien na enkele ronden steeds meer in zicht. Maar vervolgens staakte de opmars en bleef Iwema met rondes van 1'45.2 niet in het spoor van de voor hem rijdende Duitser Jonas Folger. Hij zat dus ruim onder de 1'43, die Iwema eerder in de kwalificatie op de klokken zette. Iwema pakte drie WK punten.
'De race was niet geweldig en de start was slecht', zei Iwema. 'Ik wist wel dat een podiumplek niet realistisch was, maar ik had toch op meer gerekend. Ik houd er een dubbel gevoel aan over, want ik rijd wel weer in de punten.' In de training heb ik laten zien dat ik harder kan. Ik heb gewoon nog veel problemen met mijn motor bij de start. Ik heb het nog niet onder de knie om meteen vol gas weg te stuiven. Ik denk dat ik op een afgelegen landweggetje maar eens wat starts moet oefenen.' Dat advies kwam van zijn manager.
Iwema kwam tijdens de uitloopronde bijna nog in de problemen. Hij kreeg van de fanclub uit Hooghalen een vlag aangereikt, maar die kwam in zijn wielen terecht, waardoor de rood-wit-blauwe vlag rond zijn nek werd aangetrokken. Daar werd Iwema van zijn eigen motor getrokken. De schade bleef beperkt tot rode striemen, maar het was even flink schrikken voor de toch al niet gelukkige Jasper Iwema.
Roy Pouw uit Kerkenveld, die zaterdagmorgen opvallend snel was in de warm up in vergelijking met de pechvolle voorgaande twee dagen, had eigenlijk tijdens de race maar één doel: niet laatste worden. Dat lukte niet. Rijdend op de laatste positie kreeg Pouw ook nog eens motorpech (bougie) en viel - geheel in stijl van deze TT-week - na 14 ronden uit. 'Het is gewoon ongelooflijk. Ik ben in topvorm, maar mijn motor is gewoon niks. ' Michael van der Mark eindigde op de 21 plaats, gevolgd door Bijsterbosch en Dubbink op plaats 23 en 24.
Stand WK: 1. Terol 118 punten, 2. Espargaro 115, 3. Marquez 107, 13. Iwema 20.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl