Gecrashte heli komt uit Emmer-Compascuum

abe3630f14684fe7c125774f0046571b_wpicture1_1.jpg
abe3630f14684fe7c125774f0046571b_wpicture1_1.jpg
EMMER-COMPASCUUM - De piloot van de helikopter die zondag neerstortte op de Maasvlakte, is bij de crash omgekomen. Hij werkte voor Heli Holland Airservices in Emmer-Compascuum.
De helikopter was ook eigendom van dit Drentse bedrijf. Bij de crash zijn in totaal vier inzittenden omgekomen. Er zaten vijf mensen in de helikopter: de piloot, drie fotografen en een medewerker van een havenbedrijf. De enige overlevende is een 51-jarige fotograaf van het persbureau ANP. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.
Het toestel met fotografen ging op een gegeven moment wel erg laag hangen en maakte volgens ooggetuigen een hele rare bocht. De staartvin van de helikopter maakte volgens de sporter 'een rare draai, tegen de klok in.' Daarna viel het toestel tientallen meters omlaag.
De helikopter werd ingezet voor het maken van beelden van een grote toertocht. Het toestel was een vijf jaar oude Eurocopter EC130. Volgens Heli Holland Airservices is dat naar luchtvaartbegrippen een vrij nieuw toestel. Het bedrijf uit Emmer-Compascuum heeft nog nooit eerder zo'n crash meegemaakt.
Dodelijke ongelukken met helikopters zijn in Nederland toch al zeer uitzonderlijk. Het aantal incidenten met de toestellen is gering, terwijl het aantal vluchtbewegingen van helikopters zeer hoog is. 'Het is een van de veiligste vormen van transport', aldus een woordvoerster van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.
Uit cijfers van de Inspectie blijkt dat tussen 2000 en 2008 slechts een keer iemand is overleden door een helikoptercrash met een Nederlands toestel. Dat ongeluk gebeurde in 2008 in het buitenland. In diezelfde periode was geen sprake van zwaargewonden. In totaal waren er veertien ongevallen met een helikopter. De laatste helikoptercrash met dodelijke afloop in Nederland was in 1997. Toen stortte een KLM-helikopter in de Noordzee.
Foto van de plek van het ongeluk: nos.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl