WMD heeft voldoende water op voorraad

ASSEN - Door de warmte wordt er veel meer water verbruikt in Drenthe, maar de Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) kan die vraag aan.
In Drenthe produceert de WMD gemiddeld ruim 90.000 m³ water per dag. De watervraag is gestegen naar 121.000 m³ per dag (cijfers zondag 27 juni). We sproeien de tuin, drinken meer kraanwater, vullen het opblaasbadje in de tuin en stappen wat vaker onder de douche.
Opvallend aan deze warme periode is het piekverbruik 's avonds tussen 20.00 en 22.00 uur. Mensen gaan dan vaak collectief de tuin sproeien. Met name in de avonduren kan dat ertoe leiden dat het langer duurt voordat de gieter of het teiltje vol is. Maar volgens Annemoreen Ooms van de WMD levert de toenemende vraag naar water nog geen problemen op.
Niet alleen de consument merkt dat er door de warmte een toenemende vraag naar water ontstaat. De waterschappen moeten de vinger aan de pols houden nu het kwik tropische waarden nadert. Waterschap Hunze en Aa's heeft nog geen problemen met de aanhoudende droogte. In de kanalen en sloten in grote delen van het gebied is nog voldoende water waarmee bijvoorbeeld boeren het land kunnen beregenen. Er geldt wel een meldingsplicht voor beregening. Hunze en Aa's haalt het water uit het IJsselmeer en er is voorlopig voorraad genoeg.
(illustraties WMD waterbekken De Punt en overzicht pompstations)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl