Granaat uit 17e eeuw gevonden langs Linde

61dc262074a1800dc1257758004e54c3_wpicture1_1.jpg
61dc262074a1800dc1257758004e54c3_wpicture1_1.jpg
DE BLESSE - Bij archeologische opgravingen van een verdedigingswerk langs de rivier De Linde tussen De Blesse en Wolvega is een niet-ontplofte granaat uit de zeventiende eeuw gevonden.
De heeft archeoloog Ko Lenting gemeld. Granaten uit die tijd zijn veel zeldzamer dan bijvoorbeeld kanonskogels, helemaal als ze niet zijn afgegaan.
Mogelijk is de granaat afkomstig van het leger van Bommen Berend, de bisschop van Munster, zegt Lenting. Die probeerde in 1672 door te stoten, maar had geen succes, omdat de Friezen standhielden. Een jaar later kwam hij opnieuw, ditmaal met een leger van achtduizend man. Toen slaagde hij wel in zijn opzet De granaat is waarschijnlijk in het water gevallen, waardoor de lont is gedoofd. De vondst werd vorige week al gedaan, maar nog even geheimgehouden in verband met pottenkijkers. De granaat is niet schadelijk meer en wordt naar een verzameldepot van archeologische vondsten van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe gebracht.
De Friese Waterlinie bestond uit al wat oudere schansen. Die waren kort na 1580 gebouwd, het jaar waarin Friesland zich aansloot bij de Opstand tegen Spanje. De schansen stonden langs de oevers van de riveren Linde en Tjonger. Het gebied werd onder water gezet, terwijl de wegen onbegaanbaar werden gemaakt. Kuinre was de westelijke vleugel van de linie, die vervolgens over de Lindedijk naar Slijkenburg ging, dan naar het oude veer achter de Oudetrijnster brug, vervolgens naar de schans aan de Blesbrug, en ten slotte via het oude verlaat ten noorden van Vinkega naar de Bekhofschans tussen Boijl en Oldeberkoop. De schans bij Een, nog geen kilometer in Drenthe bij Haulerwijk, maakt ook deel van de linie richting Groningen.
Volgens It Fryske Gea, eigenaar van dit natuurgebied, is de opzet om 'de Blesbroggeschaans' op een historisch verantwoorde wijze in het landschap terug te brengen. Het project bestaat uit het realiseren van een aarden wal met een omringde, beschoeide gracht, herstel van het oorspronkelijke tracé van de oude, door de schans lopende, Gravinneweg en mogelijk een ophaalbrug over de gracht.
(foto Lenus v.d. Broek)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl