Sunoil vecht kritiek ontbossing aan

EMMEN - In Europa gebruikte biobrandstoffen dragen niet bij aan massale ontbossing. Dit zegt directeur Wilfred Hadders van biodieselproducent Sunoil uit Emmen.
Onderzoeksbureau CE uit Delft constateert in een onderzoek dat ontbossing voor extra Co2-uitstoot zorgt. Hierdoor zouden de milieuvoordelen van de biobrandstoffen teniet worden gedaan. Landen als Brazilië, Paraguay en Indonesië zijn bezig met grootschalige ontbossing om de wereldmarkt voor biobrandstoffen te kunnen bedienen.
Bij Sunoil biodiesel in Emmen produceren ze jaarlijks 80 miljoen liter biodiesel voor de Nederlandse en Duitse markt. Volgens Hadders is vrijwel alle biobrandstof afkomstig van in Europa geteelde koolzaad. De Emmenaren gebruiken zelf trouwens frituurvet als basis voor hun biologische brandstof. Sinds enige tijd wordt een vloeistof van koolzaad, zonnebloemen, palmolie of andere gewassen toegevoegd aan benzine en diesel. Dat moet de CO2-uitstoot van de brandstof beperken.
De EU stelde in juni strenge regels voor biobrandstof vast om te voorkomen dat productie van biobrandstof leidt tot het kappen van regenwoud, en verlies van andere waardevolle gebieden met een hoge biodiversiteit. Als de biobrandstof uit opgeofferde natuurgebieden komt, mogen EU-lidstaten het gebruik van die brandstof niet subsidiëren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl